Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

La població penitenciaria arriba als 9.345 interns

Aquesta setmana la població penitenciària a Catalunya ha arribat als 9.345 reclusos una xifra sensiblement inferior a la punta màxima d’enguany, situada a principis de juny amb 9.395 interns. Segons ha explicat Albert Batlle, secretari general de la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil del Departament de Justícia, aquestes xifres estan dins de les previsions fetes pels responsables de l’administració penitenciaria catalana que calculen per a finals d’any ‘entre 9.500 i 9.550 presos’ als centres de Catalunya. Batlle també ha anunciat que s’està treballant en la Llei d’execució de mesures penals en la comunitat per potenciar aquestes alternatives al compliment de penes dins de la presó.

Redacció
Redacció 30/08/2007

Segons Albert Batlle enguany també ha passat com en anys anteriors en l’evolució del nombre de persones als centres penitenciari, un primer semestre on puja molt el nombre d’interns, amb una punta molt concreta al juny, i després ‘s’estabilitza i baixa lleugerament’, com ha passat en el mes de juliol i principis d’agost. Tot i això el secretari general de Serveis Penitenciaris ha explicat que en la darrera setmana hi hagut un petit increment, i que ara la xifra està en unes 9.345 persones, a l’espera ‘de veure com evoluciona després de tornar de vacances’.

El secretari general de Serveis Penitenciaris també ha explicat que, de moment, aquestes xifres entren dins de la previsió calculada per l’administració de Justícia i que a finals d’any a Catalunya hi hauran entre 9.500 i 9.550 interns, segons aquests càlculs. Batlle també ha insistit en què més enllà d’aquestes dades ‘ens preocupa l’increment continuant de la població penitenciària’ i que per acollir-la es va crear el pla d’equipaments penitenciaris, que s’està executant.

Entre els nous centres penitenciaris existents està Brians 2 que va obrir les seves portes el passat mes de juny i que ha permès ‘alleugerir’ la massificació existent als centres penitenciaris. Per Batlle això queda demostrat en la presó Model on el nombre d’interns ha disminuït per sota dels 2.000 presos ‘com fa molts anys que no es veia’ i actualment hi han uns 1.914 interns. Tot i això, el secretari general ha explicat que Brians 2 treu ‘més pressió al sistema’ però ‘continuen havent-hi presons massificades’. Actualment a Brians 2 hi ha uns 620 interns, i a finals de setembre la xifra haurà augmentat fins als 900, tal com marquen les previsions d’ocupació previstes per Justícia.

Malgrat el pla d’equipaments penitenciaris, des del Departament de Justícia es vol fer una ‘aposta estratègica’ per les mesures penals alternatives per tal d’acabar amb aquesta massificació de les presons. Per això, Albert Batlle ha anunciat que s’està treballant en la preparació de la llei d’execució de mesures penals en la comunitat que permetrà tenir uns instruments, com un catàleg de mesures, per poder fer un seguiment d’aquestes alternatives.

Tot i això, Batlle ha demanat l’ajuda i el suport de diferents entitats o institucions locals per fer aquest catàleg, on s’especifica quines tasques es poden complir en el medi obert com alternativa a la presó. El secretari considera que hi ha conductes que poden ser ‘reconduïdes i corregides’ dins de la comunitat i fora dels centres.

Batlle va anunciar fa uns dies que el setembre vinent entraran en funcionament dos nous centres penitenciaris: d’una banda el centre de Lledoners (Bages) i per l’altra la presó de Joves de Quatre Camins al municipi de la Roca del Vallès (Vallès Oriental).