Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

La major part dels processats per la mort d’Isanta anaven en dos grups d’agressors

Els testimonis que han declarat aquest dimecres en la setena sessió del judici pels incidents durant les festes de la Patum a Berga l’any 2005, i que van acabar amb la mort de Josep Maria Isanta i una desena de lesionats, han reconegut que la major part dels nou acusats anaven en dos grups diferents d’agressors, i que primer uns es van veure ficats en una baralla, i una estona després van arribar els altres. Diversos testimonis també han dit que van intentar posar-hi pau, que van veure algunes de les agressions i com membres del grup portaven navalles. Dels processats, gairebé tots els testimonis han identificat Santiago S.P. i Pablo Enrique M.V., com els que anaven davant del primer grup d’agressors.

Redacció
Redacció 11/10/2007

Els primers cinc testimonis que han declarat en la sessió d’aquest dimecres ho han fet darrera d’un panell per evitar la confrontació visual amb els nou acusats. Els dos primers havien actuat al damunt de l’escenari i estaven a la zona de bars quan van veure que començaven uns aldarulls darrera i ‘com hi havia gent que coneixíem’ van anar a posar pau. Tots dos han coincidit en què primer hi havia un grup ‘d’unes cinc o sis persones’ on estava un dels menors, Norberto, que havien tingut un enfrontament ‘amb gent que venia de Sabadell’, i que els acusaven d’agredir-los.

Per això, una estona després va anar ‘un grup més nombrós, d’entre 20 i 25 persones’, amb Pablo i Santiago al capdavant que van començar a encarar-se i agredir a diferents persones. En aquest sentit, els testimonis van identificar a aquestes dues persones, més a alguns menors condemnats i altres processats com Antonio S.F., Ridouan H., Raul B.B., o Augusto Felipe M. Q., de qui una testimoni ha dit que va embolicar-se la mà ‘amb una cadena’, per donar cops. Aquesta testimoni també va veure l’agressió a Jordi R., i com el grup sempre actuava de la mateixa forma, mentre uns agredien la resta no deixaven passar a qui anava a ajudar.

En la sessió d’aquest dimecres també ha declarat un altre testimoni que va veure a alguns dels acusats, com Pablo, portant navalles, tot i que no van veure ‘com les clavaven’, i que els coneixien d’abans del poble. En aquest sentit ha declarat un excompany de feina de Pablo, que va anar a intentar posar pau quan el va reconèixer i que gràcies a la intervenció d’aquest processat ‘no em van agredir’. Aquest testimoni ha explicat que coneixia a Pablo de feia temps i abans d’aquests incidents durant la Patum del 2005, ‘pensava que era un bon noi’. Aquest declarant ha dit que Pablo portava una navalla, i un altre ha reconegut a tots els processats menys a un, Juan P.P., com membres del grup d’agressors.

En el judici que va començar dimarts de la setmana passada a l’Audiència de Barcelona, la fiscalia demana entre 48 i 53 anys i multa de 4.800 euros per a cada un dels nou acusats d’apunyalar mortalment Josep Maria Isanta i agredir tretze persones més, tres d’elles amb arma blanca, durant una baralla multitudinària en les festes de la Patum de Berga al maig del 2005.

L’acusació pública i la que representa a l’Ajuntament de Berga consideren que els nou acusats són responsables d’un delicte d’homicidi, tres intents d’homicidi, lesions, amenaces i desordres públics a banda de faltes de lesions i maltractaments. Per la seva banda, l’advocat que representa la família Isanta qualifica la mort de Josep Maria ‘d’assassinat amb traïdoria’ i per això demana 18 anys de presó per a cadascun dels processats més tres anys per un delicte de desordres públics.

Les acusacions consideren que els nou processats, Raul B.B., Antonio S.F., Juan P.P., Ridouan H., Azeddine M., Eudy Leandro M.A., Augusto F.M., Pablo Enrique M.V. i Santiago S.P., van actuar amb els sis menors condemnats i altres persones no identificades, en l’agressió de diverses persones per l’avinguda del Canal Industrial del Berga el 27 de maig del 2005 mentre es festejava un concert alternatiu a les festes de la Patum. Segons les acusacions, i la sentència del Jutjat de Menors del juliol del 2006, el grup anava ensenyant dues navalles i amenaçava la gent amb qui es creuava. La seva forma d’actuar era similar sempre rodejant les víctimes i començant a agredir-les sense que poguessin escapar.

D’aquesta forma, haurien matat a Josep Maria Isanta que va rebre quatre ganivetades a banda de nombrosos cops de puny i puntades de peu quan va anar a ajudar al seu germà, que també va resultar agredit a l’igual que una desena de persones més, entre elles tres amb arma blanca. Els Mossos d’Esquadra, que havien rebut diverses trucades quan van començar les agressions, van detenir 19 persones tot i que només van ser imputades pels delictes nou adults, que es jutgen a partir d’aquest dimarts, i vuit menors, dels quals sis van ser condemnats a penes d’entre tres i set anys d’internament tancat pels delictes d’homicidi, intent d’homicidi i desordre públic, i faltes de lesions i amenaces. Els altres dos van ser absolts.