Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

La jutge estudia imputar el gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona per l’Hotel del Palau

La jutge que instrueix el cas de l’Hotel del Palau, estudia imputar el gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Massaguer, després que aquest dimarts hagi interromput precipitadament l’interrogatori del fiscal. Massaguer va ser un dels principals responsables del conveni urbanístic de l’hotel, que va permetre que Olivia hotels tirés endavant el projecte en nom de l’entitat musical. Massaguer ha negat qualsevol irregularitat o tracte de favor i ha assegurat que el consistori no va saber que Olivia era el promotor fins el juliol del 2009, i ha negat que ell rebés una carta de Jordi Montull anunciant-li el canvi de titularitat dos anys abans, com diu el fiscal.

Redacció
Redacció 22/06/2010

Mentre que els interrogatoris de l’extinent d’alcalde Xavier Casas i l’advocat de la Generalitat Joan Morera han durat al voltant d’una hora, el de Massaguer ha durat uns vint minuts, poca estona tenint en compte que és una de les persones que més coneixia els detalls de la tramitació de l’hotel. Segons fonts jurídiques, quan la jutgessa ha vist que l’interrogatori del fiscal podia acabar amb la imputació de Massaguer, ha aturat les preguntes del ministeri públic. Aquest procediment és habitual quan el jutge intueix que el testimoni, que no pot mentir, pot acabar imputat, cosa que podria afectar el seu dret a la defensa. A continuació li ha donat la paraula a la defensa, que només li ha preguntat si Millet o Montull l’havien pressionat.

Admet ‘excés de confiança’ per part del consistori
Massaguer, però, ha explicat als periodistes que ell només va tractar amb Montull i els arquitectes i advocats del Palau, però no amb Millet. Tot i així, ha assegurat que no es va sentir pressionat ni enganyat, sinó que les relacions es basaven en un clima de ‘confiança professional i rigor’. A més, ha reiterat que tot va ser ‘legal’. El que sí ha admès és que hi va haver en l’Ajuntament cert ‘excés de confiança’ a l’hora de comprovar que la propietat de l’hotel era d’una empresa i no del Palau.

Sobre els motius per implicar la Generalitat en el conveni, Massaguer ha explicat que les dues administracions sovint treballen juntes. A més, ha explicat que era ‘positiu’ que l’edifici amb el qual s’intercanviaven els usos amb els del futur hotel fos a Ciutat Vella mateix i que tingués uns 5.000 metres quadrats de superfície construïble. Massaguer ha opinat que ‘en urbanisme no importa el titular’, sinó la qualificació del sòl, però la fiscalia considera que no és el mateix que el projecte fos encapçalat per una entitat cultural com el Palau que no pas per una empresa privada. De fet, durant el procés participatiu amb els veïns, no se’ls va informar que el projecte era privat.

El gerent ha tret importància al fet que els edificis afectats per l’hotel fossin catalogats, ja que, segons ell, a Barcelona n’hi ha uns 1.500 amb el mateix grau de protecció. De fet, ha dit que l’Ajuntament sempre va ‘de la mà’ de la Conselleria de Cultura en casos similars i que la descatalogació dels edificis sempre es fa després de l’aprovació inicial del projecte. La fiscalia acusava a Millet i Montull d’iniciar el projecte, que preveia l’enderroc dels edificis catalogats, abans que aquests fossin descatalogats.