Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

La junta d’Òmnium no cedeix i el lema pactat amb les 600 entitats presidirà la manifestació

La junta d’Òmnium no cedeix, i el lema pactat amb les prop de 600 entitats que s’han adherit a la manifestació d’aquest dissabte: ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ serà l’únic que presidirà la capçalera de la marxa. Finalment les insistents pressions del PSC i el Govern no han aconseguit doblegar la voluntat de la societat civil, que fa setmanes va pactar el lema durant el llarg procés de gestació de la marxa. Precisament aquesta tarda, en la reunió entre les entitats i els partits celebrada a la seu d’Òmnium Cultural no s’ha arribat a cap acord. La polèmica va iniciar-se després que el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, reclamés que la manifestació estigués encapçalada per una senyera i no per la pancarta amb el lema pactat. Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de Govern, PSC i mitjans de comunicació no han fet efecte, i malgrat durant la tarda semblava que Òmnium cediria, l’entitat ha decidit mantenir-se ferma en la defensa d’un lema pactat per la immensa majoria d’entitats a la marxa.

Redacció
Redacció 06/07/2010

La polèmica del lema va iniciar-la aquesta darrera setmana el president de la Generalitat, José Montilla, en reclamar ara, després de mesos de gestació de la marxa, que sigui la senyera i no el ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ el que encapçali la manifestació. Segons Montilla, no hi ha cap símbol que ‘agermani’ més els catalans que la senyera.

La voluntat del PSC de manifestar-se amb una senyera i no amb un lema que podria ofendre el PSOE, juntament amb la feblesa de la resta de partits polítics a l’hora de defensar el lema pactat, ha acabat forçant una junta d’Òmnium a ratificar el lema pactat, tot convidant a tothom qui vulgui a unir-s’hi, i foragitar la senyera de la primera línia de la marxa.

En una entrevista a TV3, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, minimitzava aquest dilluns el matí el problema, assegurant que és ‘de protocol’ i que no es qüestiona el fons de la manifestació, que és ‘la unitat’. A primera hora del matí Casals ja advertia que ‘nosaltres no podem renunciar al nostre lema, que és un lema molt inclusiu a prop del qual el president de la Generalitat no es pot sentir incòmode’.