Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

La Fiscalia espanyola demana un any i tres mesos de presó per als dos primers identificats per la crema de fotografies dels reis

El fiscal de l’Audiència Nacional espanyola, Ignacio Gordillo, ha demanat en el seu escrit d’acusació un any i tres mesos de presó per als dos primers identificats per la crema de fotografies dels reis a la plaça del Vi de Girona, el banyolí Jaume Roura i el gironí Enric Stern, el passat dia 13 de setembre amb motiu de la visita del monarca a la capital de les comarques gironines. D’aquesta manera, s’obre judici oral contra Jaume Roure i Enric Stern per considerar que van cometre un delicte d’injúries greus a la Corona quan van calar foc als retrats de la família reial. Per la seva banda, els catalans argumenten en la seva defensa que es va tractar d’un acte de desobediència civil emparant-se a la llibertat d’expressió. A l’acusació, el fiscal de l’Audiència Nacional, Ignacio Gordillo creu que van ‘menyscabar i danyar el prestigi de la màxima representació de l’estat en el curs d’una concentració a la plaça del Vi d’aquesta capital’. El fiscal considera un gravant que cremessin els retrats ‘amb la cara tapada per no ser identificats’.

Redacció
Redacció 02/10/2007

El fiscal explica que ‘després de col·locar diverses fotografies de grans dimensions, alguna d’elles al revés, les van ruixar amb benzina i els hi van calar foc amb antorxes metre eren corejats amb diferents crits per les diverses desenes de persones que s’havien reunit a la plaça’. La fiscalia no té pensat prendre cap mesura cautelar contra Roure i Stern. Els dos joves de Banyoles i Girona probablement no hauran d’entrar a la presó sí els jutge els declara culpables per tractar-se d’una pena inferior a un any i mig, i perquè cap dels dos té antecedents penals.

Jaume Roure va declarar el dia 21 de setembre, i aquella vegada es va reconèixer autor material de la crema d’imatges davant el jutge Santiago Pedraz i es va acollir al dret al silenci pel que fa a la identitat de l’altre encaputxat que va acompanyar-lo a l’hora de calar-hi foc. Finalment, el segon autor, Stern, va ser identificat pels Mossos d’Esquadra de la mateixa manera que el seu company Roure: a través de la roba i comparant imatges prèvies i posteriors al fets.

El jove gironí Enric Stern de 19 anys i estudiant de Física a la Universitat de Barcelona va declarar el dia 29 de setembre davant del jutge titular del jutjat d’instrucció número 1 de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, per explicar la seva versió dels fets ocorreguts a la plaça del Vi el passat dia 13. També es va declarar autor material de la crema i va informar Pedraz que va ser ell qui va facilitar el líquid inflamable que va servir per calar foc als retrats.

Desobediència civil emparada a la llibertat d’expressió

Tant Roure com Stern consideren que la crema de fotografies és un ‘acte de desobediència civil legítim emparat per el dret a la llibertat d’expressió i la llibertat política’ i aquest és l’argument que han fet servir davant el jutge Pedraz per explicar els fets. Enric Stern i Jaume Roure estan imputats per injúries greus a la màxima institució de l’estat que l’article 490 del Codi Penal espanyol castiga amb un interval de 6 mesos a 2 anys de presó. Pedraz en l’escrit que va emetre després d’interrogar Roure va argumentar que imputava el banyolí per considerar que cremar una fotografia dels reis és ‘innecessari i desproporcionat per la formació de l’opinió pública: l’opinió pública no necessitava que es cremaren les imatges, només calia el lema’.

El jutge Fernando Grande-Marlaska va prendre declaració també el dia 29 de setembre al fotògraf gironí Jordi Ribot, en aquest cas com a testimoni. Ribot va negar-se a facilitar les fotografies al jutge, segons Alerta Solidària, per considerar que era necessari una ordre judicial on se li demanes. En la citació a l’Audiència Nacional li van recomenar que estigues acompanyat d’un advocat perquè la seva negativa l’exposava a una possible imputació per un presumpte delicte de desobediència a les autoritats judicials. Finalment, Ribot va accedir a entregar les fotografies als Mossos d’Esquadra i ho va fer aquest dilluns.

La Junta Directiva del Col·legi de Periodistes es va manifestar en un comunicat ‘contra les pressions policials i judicials sobre els fotògrafs’. El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera que la professió ha de mostrar el seu rebuig ‘perquè els periodistes no som confidents policials sinó garants del dret a la informació de la ciutadania’.

Dijous declaren els nou identificats per els Mossos d’Esquadra durant la segona crema de retrats

Aquest dijous declaren nou identificats per cremar fotografies a Girona durant el cap de setmana posterior a la imputació de Jaume Roure per un delicte d’injúries greus a la Corona i en suport a aquest jove. Les nou persones declaren davant del titular del jutjat número 3 de l’Audiència Nacional, Fernando Grande-Marlaska, citats a declarar per el mateix delicte que els dos primers joves que han estat interrogats a les dependències de l’alt tribunal.