Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

La dreta de Sarkozy no té rival

|

- Publicitat -

La primera volta de les eleccions franceses legislatives, celebrades ahir diumenge, han tornat a donar una clara victòria al partit del ja president Nicolas Sarkozy, l’UMP.
Els resultats parlen per sí sols, ja que els conservadors han obtingut el 39,54% dels vots. A una considerable distància trobem els socialistes que han aconseguit el 24,73% de vots. Si sumem la resta de forces d’esquerres, el resultat tampoc ha estat bo: no arriben a quatre punts percentuals.

Publicitat

La incògnita era saber què faria el nou partit Moviment Demòcrata (MoDem) de François Bayrou. Aquest s’ha hagut de conformar amb un 7,61%. D’altra banda, la ultradreta del Front Nacional i el Partit Comunista han obtingut el 4,29% cadascun. Els Verds s’han quedat amb el 3,25% dels sufragis.

Així doncs, amb els resultats a la mà, la segona volta no es planteja gaire emocionant. Nicolas Sarkozy ha guanyat de nou i els ciutadans francesos sembla que li volen donar també una majoria al parlament que no posaria gaires traves al seu programa de govern. Els socialistes ja tenen el cap pensant en una remodelació del partit després de les eleccions.

Una de les dades també més significatives ha estat el gir que hi ha hagut en la participació. Hi ha hagut una abstenció rècord en unes eleccions legislatives a França. Concretament, la participació ha rondat el 61%. És una xifra molt baixa comparada amb les eleccions presidencials en les quals hi van anar a votar un 84% dels francesos.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió