Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

La direcció d’ERC negocia amb Bertran “transaccionar” les seves esmenes més suaus en la ponència de la Conferència Nacional

El portaveu parlamentari d’ERC i redactor de la ponència oficial de la Conferència Nacional del partit, Joan Ridao, ha ofert al líder del corrent intern Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran, transaccionar dues de les seves nou esmenes que ha fet al text de la direcció. Ridao s’ha reunit amb Bertran, i altres membres d’EI, en un primer contacte per mirar d’arribar a alguns acords abans de la celebració de la Conferència. Les esmenes que poden ser transaccionades, és a dir, redactades amb consens per les dues parts, no toquen alguns dels punts forts de les esmenes d’EI, com ara una renegociació del pacte d’Entesa amb PSC i ICV-EUiA.

Redacció
Redacció 11/10/2007

En aquesta primera reunió s’ha decidit buscar una transacció per a les esmenes cinc i vuit, mentre que la resta d’esmenes es mantindrien vives per a la Conferència Nacional. Així, es buscaran propostes de consens amb la idea de la direcció de crear espais de sobirania, d’una banda, i en la definició de la república catalana.

Un dels punts en els que sembla que les posicions estan més allunyades és en la llei de referèndums. Si no hi ha un canvi de posicionament per part de la direcció, EI mantindrà la seva esmena, que reclama que l’aprovació d’aquesta llei es condicioni al proper acord per formar un govern a Catalunya.

Bertran ha dit haver aconseguit el compromís que en la propera reunió de l’executiva del partit es tractarà la petició del professor de dret constitucional Héctor López Bofill d’entrar com a militant al partit. Aquesta és una qüestió que en aquests moments ha quedat bloquejada. Cal tenir en compte que per poder participar a la Conferència Nacional tal tenir la condició de militant.

Aquesta és la primera reunió que Ridao manté amb Bertran i s’han emplaçat a noves trobades. També hi era presenta la portaveu del corrent, l’exdiputada Pilar Dellunde. El dirigent d’ERC ja s’ha trobat amb anterioritat amb representants de l’altre corrent crític, Reagrupament.cat, que ha presentat una esmena a la totalitat a la ponència oficial.