Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

La diplomàcia pública catalana ja fa arribar al món el “referèndum o referèndum”

Guifré Jordan @enGuifre – El secretari general de Diplocat, Albert Royo, ja pregona a l’exterior la promesa de “referèndum o referèndum” que Carles Puigdemont va fer el 28 de setembre passat al Parlament. En una de les primeres entrevistes que ofereix després de la qüestió de confiança, el cap de la diplomàcia pública catalana ha incorporat les intencions del president de la Generalitat: “Fins i tot sense la llum verda de Madrid, si hi ha una majoria independentista, hi haurà una proclamació d’independència, no hi ha alternativa; si volem sobreviure com una comunitat política i cultural, necessitem la independència”.  Ho ha fet a Vísir, un mitjà de comunicació islandès. 

Redacció
Redacció 13/10/2016

Islàndia, primer país a reconèixer una Catalunya independent? 

De fet, Islàndia podria ser el primer país que reconegui Catalunya en cas de declaració d’independència. L’estat escandinau ja va ser el primer a reconèixer diversos països sorgits de les antigues Iugoslàvia i URSS a finals del segle passat, a banda de ser el primer estat occidental a fer el mateix amb Palestina el 2011. És per això que el secretari general de Diplocat, Albert Royo, ha demanat durant l’entrevista que Reykjavík sigui la primera també amb Catalunya.

Royo també es fa ressò dels constants atacs de l'Estat a l'autogovern català

“Estic viatjant per Europa per buscar el primer país que reconegui una Catalunya independent, i sé que Islàndia va jugar un paper clau reconeixent les repúbliques bàltiques”, ha dit Royo, que ha reblat: “Esperem que Islàndia sigui el primer país que ens reconegui com a independents”. Durant l’entrevista, el màxim responsable de Diplocat també es fa ressò dels processos penals oberts a Mas, Ortega i Rigau pel 9N. A més, Royo explica també el desafiament que el TC planteja a la llei d’igualtat de gènere catalana o a la prohibició de les curses de braus, dos exemples dels atacs que “cada setmana” reben les institucions catalanes.