Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

La CUP de Lleida sol·licita l’agermanament de la ciutat amb la localitat de Xàtiva

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Lleida presentarà aquest dilluns una moció a la Paeria per sol·licitar l’agermanament de la capital del Segrià amb la localitat de Xàtiva (País Valencià). Segons els membres d’aquesta formació, ‘si existeix alguna ciutat dels Països Catalans amb la que els lleidatans compartim, per la seva brutalitat, un dels episodis més tràgics de la nostra història, en aquest cas l’entrada de les tropes borbòniques i la salvatge repressió de l’any 1707, es sense dubte la vila de Xàtiva’. Des de la CUP, demanen l’agermanament de les ciutats de Lleida i Xàtiva ‘per recuperar la memòria històrica i reivindicar que som un poble viu i conscient de la seva història’.

Redacció
Redacció 08/10/2007

Segons la CUP, els habitants de Xàtiva van oferir una resistència aferrissada a les tropes de Felip V. El rei borbó va aplicar un càstig exemplar als resistents i va ordenar la seva destrucció i, així, el 19 de juny de 1707 va incendiar la ciutat i, de les quatre mil cases que tenia Xàtiva només una vintena, propietat dels seguidors de Felip V, restaren dempeus.

Pocs mesos després, el 12 d’octubre de 1707 les tropes felipistes van prendre la part baixa de Lleida assassinat els lleidatans que s’havien refugiat al convent del Roser. D’aquesta manera, des de la CUP afirmen que, ‘Lleida, com abans Xàtiva, va esdevenir un model de política cremada que s’aplicaria sense manies en un futur’.