Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

La comissió pel centenari de l’estelada vol trametre postals a l’ONU per acollir-se a la declaració d’independència

La Comissió 100 anys d’estelada presentarà aquest dilluns les activitats que han preparat per aquesta commemoració, entre les quals hi ha una tramesa de postals a l’ONU per acollir-se a la declaració sobre la independència aprovada el 1961 i una campanya per portar l’estelada a 100 cims del món, entre els quals l’Everest. Els organitzadors volen que les postals demanin acollir-se a aquesta declaració, que determina que ‘els pobles tenen el dret a l’autodeterminació’. Ja fa uns mesos que es va crear aquesta comissió per commemorar l’aniversari, tot i que és difícil precisar en quin any es va dissenyar el primer exemplar, que se situa pels volts de la primera dècada del segle XX.

Redacció
Redacció 11/04/2008

Una altra de les activitats destacades que prepara aquesta comissió és la campanya popular ‘100 cims-100 anys’, que vol portar l’estelada a 100 cims del món. La primera expedició en adherir-se a aquesta campanya és la formada per Xavier Aymar i Xavier Arias, que ja ha partit cap al cim de l’Everest. Està previst que dilluns s’anunciïn altres ‘cims emblemàtics’ i es mostraran unes estelades fetes per a l’ocasió. Aquesta és una campanya que tindrà el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.

La comissió també preveu portar la iniciativa del centenari a diversos municipis, una exposició commemorativa, explicar les gestions amb Enciclopèdia Catalana per fer una entrada a Vicenç Albert Ballester com a creador de l’estelada, i una moció que es vol presentar als ajuntaments perquè cada municipi tingui una plaça o carrer amb el seu nom. La comissió també editarà llibres i material commemoratiu.

Societat civil

Els organitzadors han assegurat que en la roda de premsa de presentació dels actes de commemoració han confirmat l’assistència representants de la societat civil com el president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, els portaveus de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Mònica Sabata i Gerard Fernàndez, la portaveu de Sobirania i Progrés, Elisenda Paluzie, l’actor Joel Joan, el periodista Miquel Calçada, l’escriptor Víctor Alexandre o el vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Sergi Blàzquez.