Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La Comissió de la Dignitat celebrarà un gran acte unitari per reclamar el retorn dels documents confiscats que encara resten a Salamanca

La Comissió de la Dignitat ha organitzat un acte-concert unitari per a reclamar el retorn dels documents d’institucions, entitats i de catalans que encara resten a l’Arxiu General de la Guerra Civil, a Salamanca i que van ser confiscats pel règim franquista. L’acte, sota el lema de ‘La nació catalana diu prou. Volem tots els papers’, tindrà lloc el pròxim 21 d’octubre a les cinc de la tarda al Palau Sant Jordi de Barcelona i comptarà, entre altres amb les actuacions de Lax’n’Busto, Maria del Mar Bonet, Raimon i amb el parlament del filòsof Josep Maria Terricabras, entre altres activitats.

Redacció
Redacció 17/09/2007

Segons el president de la Comissió de la Dignitat, Toni Strubell, a Salamanca encara resten el 90% dels documents confiscats ja que els pertanyents a la Generalitat ja van ser retornats, però aquesta part era la més petita de la totalitat dels documents confiscats.

Després de la resposta que fa pocs dies el ministre de Cultura, Cesar Antonio Molina, va donar en referència al retorn dels documents restants i que no va establir cap data per retorn dels documents, la Comissió de la Dignitat aquest fet amb preocupació ja que suposa ‘que els propietaris de molts d’aquests documents vagin morint sense haver-los recuperat, com és el cas d’en Carles Fontseré’.

Strubell ha assegurat que la resposta del ministre que no estableixi cap data comporta ‘trencar una promesa respecte el fet anunciat que els documents es retornarien aquesta legislatura’. A més, aquesta situació ‘ens posa a la vora d’un precipici i en una situació de greu risc perquè tothom sap que si el Partit Popular pogués guanyar les pròximes eleccions, una de les primeres coses que podria fer és revocar la Llei de novembre de 2005 que marcava el retorn dels documents’.

A la vegada, Strubell ha exposat que encara esperen una resposta del ministre en relació al dictamen de l’Audiència Nacional que va decretar el retorn immediat de set lligalls de documents pertanyents a la Generalitat i que no van ser retornats en el seu dia amb la resta de documentació. Strubell també ha lamentat que la llei de retorn dels documents no inclogui en cap lloc aquells pertanyents als ajuntaments i al País Valencià.

Davant aquesta situació, la Comissió de la Dignitat ha organitzat un gran acte a Barcelona per reclamar el retorn immediat de tots els documents restants a l’Arxiu de Salamanca. Es per aquest motiu que aquest divendres, Strubell, s’ha reunit amb el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, amb representants de consells comarcals de Ponent i d’ajuntaments. La Comissió de la Dignitat demana la col•laboració i implicació d’aquests ens, de la mateixa forma que ho farà amb els de la resta de demarcacions i, també de la premsa i d’entitats i associacions perquè facin la màxima difusió de l’acte i organitzin conjuntament autocars per facilitar la màxima assistència el dia 21 d’octubre al Palau Sant Jordi.

Aquesta jornada que s’inciarà a les cinc de la tarda comptarà amb diverses actuacions musicals, parlaments, i amb la presència de representants de les víctimes dels espolis franquistes i els seus hereus. Entre el comitè d’honor que ja s’han sumat a l’acte hi ha noms destacats com Heribert Barrera, Josep Benet, Antoni Tàpies, Joan Mira, Núria Feliu, Neus Català, Paul Preston, entre molts altres. El pròxim dijous la Comissió de la dignitat oferirà una roda de premsa per presentar aquesta jornada reivindicativa.

Enviaran mig milió de targetes al ministre de Cultura per reclamar el retorn dels documents

La Comissió de la Dignitat ha anunciat, també, que durant el mes d’octubre iniciaran una campanya d’enviament de mig milió de targetes al ministre de Cultura on, qui ho vulgui li podrà fer arribar el descontentament ‘del poble català’ envers el retorn dels documents que encara són a Salamanca.

Amb accions com aquestes, la Comissió reclama la convocatòria de la comissió mixta Generalitat-estat que hauria d’establir els terminis concrets per convocar el concurs per la digitalització dels documents restants així com la data definitiva per al seu retorn.