Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

La Catalunya Nord inaugura el primer tren de mercaderies privat de l’Estat francès

L’associació nordcatalana TPCF, que el 2001 va impulsar el tren del País Càtar i de la Fenolleda, ha aconseguit la primera llicència com a operador privat de mercaderies a l’Estat francès. El primer mercaderies privat nordcatalà ha recorregut aquest dimarts la línia entre Cases de Pena i Ribesaltes, al nord de Perpinyà, i d’aquesta manera és la primera empresa que s’acull i desenvolupa un Operador Ferroviari de Proximitat (OFP) de l’Estat francès, reactivant el transport de mercaderies a la zona després que l’operador públic francès, SNCF, abandonés la línia.

Redacció
Redacció 29/07/2010

Tal com informa el digital La Clau, el comboi inicial transportat per l’operador privat nordcatalà transportava 64 tones de carbonats de calci i magnesi, uns productes que han estat lliurats a SNCF perquè els transportés fins a Suècia, la destinació final.

D’aquesta manera, l’associació promotora del tren càtar, creada l’any 1993 per diversos amants dels ferrocarrils, ha posat en funcionament el primer OFP francès, una iniciativa que s’emmiralla en les ‘shortlines’ nordamericanes per dinamitzar el transport de mercaderies regional.

100.000 tones anuals

El permís que l’Agència de Seguretat Ferroviària francesa (EPSF) ha donat a l’operador nordcatalà els amplia l’activitat actual a la via de Ribesaltes a Sant Martí de Les pel transport de mercaderies, de manera que podrien transportar fins a 100.000 tones de mercaderies anuals, en un trajecte que l’operador SNCF va abandonar el desembre de 2009.