Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

La casa reial tindrà un interventor que els controlarà les despeses

A la Casa Reial continuaran vivint com uns reis, però a partir d’ara almenys es tindrà constància sobre com malgasten els diners de la ciutadania. Recordem que fa anys que Esquerra treballa per evitar la nul·la transparència que tenen els comptes de la Casa Reial, i després del silenci del Congrés davant les dues propostes per fer públiques les dades econòmiques de la monarquia, l’empara que Esquerra va presentar al Tribunal Constitucional ha fet recapacitar a la Casa Reial, que ha decidit nombrar un interventor per fer-se càrrec de la gestió econòmica de la família reial.

Redacció
Redacció 28/08/2007

L’interventor serà Oscar Moreno Gil, expert en dret administratiu i professor de la matèria a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), que s’encarregarà de la “gestió econòmica, financera, pressupostària i comptable”.

En les seves múltiples proposicions no de llei rebutjades al Congrés, Esquerra demanava al Govern espanyol que presentessin una liquidació pressupostaria detallada de les despeses de la Casa Reial d’aquest any. En el centenar de preguntes de la proposta d’Esquerra s’hi demanava transparència sobre els fons a disposició de la Casa Reial, així com els seus sous, les donacions rebudes i el patrimoni dels Borbons.

Malgrat la demanda, presentada diversos cops, la mesa del Congrés sempre ha desestimat les peticions d’aquesta mena ja que, segons la Constitució espanyola, la persona del rei és inviolable i, per tant, no està subjecta a responsabilitats.