Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La Caixa regala la presidència d’Abertis a Florentino Pérez

|

- Publicitat -

El relleu de la presidència d’Abertis ve a satisfer una aspiració molt sentida per Pérez, i no només posa fi a les discrepàncies sorgides en el passat entorn de la gestió de la concessionària, sinó que rubrica l’excel·lent moment pel qual travessen les relacions entre Fainé i Pérez. El primer moviment d’aquest relleu a Abertis prendrà cos aquest mateix dimecres, en motiu de la celebració de la seva junta general d’accionistes, en la qual s’aprovarà l’entrada de dos representants més d’ACS al consell d’administració. Un d’ells correspondrà al propi Pérez, mentre que l’altre serà Javier Echenique, que en el consell d’ACS representa als cosins Alberto Cortina i Alberto Alcocer, Els Albertos, segons accionistes (12,5%) del grup de construcció i serveis.

Amb una Abertis controlada a la presidència per Fainé i en la conselleria delegada per Salvador Alemany, altre home de La Caixa, les pressions exercides en el passat per Florentino Pérez, tendents a recuperar protagonisme i espai de poder en la concessionària d’infraestructures, han tingut recompensa, com molt bé saben en la seu de la Diagonal de Barcelona. Pressions redoblades quan ACS es va convertir en accionista de referència d’Abertis. Aquest malestar es va plasmar en crítiques obertes a la gestió catalana, amb motiu del fracàs, almenys momentani, de la fusió amb la italiana Austostrade, una operació duta amb cura per Fainé. Pérez va acusar als seus socis d’haver comès un error polític a l’intentar aprofitar-se del buit de poder existent a Itàlia en el moment de l’acord, donada l’absència d’Executiu, després ocupat per Romano Prodi.

Publicitat

Les discrepàncies es van ampliar amb la compra d’una participació en Hispasat (una aposta ara redoblada). Pérez es queixava que els gestors de Abertis havien emprès aquesta inversió pel seu compte i risc, mentre es negaven a satisfer un projecte de la seva personal conveniència: el qual la pròpia Abertis es quedés amb determinats actius xilens d’ACS, relacionats amb la gestió d’un total de 224 km d’autopista, repartits entre Vespucio Nord Express, Autopista Central Nord-Sud, Ruta del Pacífic i Túnel El Salto- Kennedy.

Iberdrola, clau del canvi

En el canvi d’escenari ha jugat un paper cabdal la batalla elèctrica que, des de setembre de 2005, té lloc a Espanya, la presa de control de Fenosa per ACS, i l’assalt a Iberdrola per part de Florentino i els seus socis, March i Albertos. El que està en joc és la creació d’un gran grup energètic i de serveis, poder i diners a parts iguals, del que ACS (Florentino Pérez) i La Caixa (Isidro Fainé) serien pedra angular. És la batalla per Iberdrola, doncs, el que ha contribuït de forma decisiva a buidar els vells recels existents en l’accionariat de Abertis. La junta general del dimecres també donarà un lloc més en el seu consell d’administració a la pròpia Caixa, segon accionista (24,4%), ja que ocuparà Marcelino Armenter. A més, nomenarà nou conseller independent a Emilio García Gallego, expresident del Gestor d’Infraestructures Ferroviàries (GIF). D’aquesta forma, ACS augmentarà de quatre a sis el nombre de membres que tindrà en el consell de Abertis, mentre La Caixa ho elevarà des de cinc a sis. El nombre d’independents, per la seva banda, es mantindrà en cinc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut