Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

L’Estat espanyol vulnera la Llei d’Exportacions d’Armes i continua venent material de guerra a països en conflicte

A l’Estat espanyol hi ha sectors que no pateixen la crisi. Un d’aquests és la indústria armamentística, que en el període 2000-2008 va multiplicar per 7 les xifres d’exportacions. Segons l’informe ‘Exportacions espanyoles d’armament 1999-2008‘ (pdf), l’Estat és el sisè exportador d’armes mundial, només superat pels EUA, Rússia, Alemanya, França i el Regne Unit, i les vendes d’armes ja suposen el 0,5% de la balança comercial espanyola. L’informe denuncia que tot i l’entrada en vigor la Llei de Comerç Exterior de Material de Defensa, les vendes a països que vulneren els drets humans i mantenen conflictes armats van continuar. L’any 2008, es van vendre armes secretament a 17 països malgrat que la Llei prohibeix fer-hi negocis.

Redacció
Redacció 19/05/2010

Segons l’nforme ‘Exportacions espanyoles d’armament 1999-2008’, elaborat per Tica Font i Francesc Benítez, del Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs, les exportacions a 2008 van tornar a batre rècords i van ser les més elevades de la història de l’Estat espanyol, fins al punt que representen el 0,5% de la balança comercial espanyola. En 8 anys s’han multiplicat per 7.

El 71% de les exportacions del període 1999-2008 corresponen a aeronaus militars (33%), vaixells de guerra (28%), equips d’imatge com radars (10%) i vehicles militars (8%).

Ningú fa cas de la Llei

A més l’informe denuncia que un important percentatge d’aquestes exportacions vulnera la Llei de Comerç Exterior de Material de Defensa i Doble Ús, aprovada el 2007, per la qual es deneguen les exportacions a països sancionats per Nacions Unides, països amb inestabilitat política i democràtica, països en conflicte armat o que vulnerin els Drets Humans, països que no condemnin el terrorisme i països que prioritzin la despesa en material de defensa per sobre l’educació i la Sanitat.

El 2008, primer any d’aplicació de la llei, aquest acord es va vulnerar en les exportacions d’armes a 17 països: Israel, Colòmbia, Marroc, Guinea Equatorial, Turquia, Aràbia Saudita, Equador, Índia, Pakistan, Veneçuela, Emirats Àrabs, Indonèsia, Singapur, Tailàndia, Sri Lanka, Angola o Ghana.

L’informe de Tica Font i Francesc Benítez denuncia que continua la opacitat informativa pel que fa a les exportacions d’armes, ja que el Govern manté en secret aquestes informacions.