Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

L’Estat espanyol veta l’entrada de Catalunya com a membre de ple dret a l’Associació Europea del Carnet Jove

El Consell Inter-territorial de Joventut i l’Institut de la Joventut d’Espanya (INJUVE) han decidit vetar l’entrada de Catalunya com a membre de ple dret de l’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA, en les seves sigles en anglès). La negativa arriba després que la Secretaria de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania plantegés oficialment al Comitè Executiu de l’EYCA la seva voluntat de presentar candidatura per esdevenir membre de ple dret de l’associació. Així, Catalunya no podrà formar part de l’EYCA malgrat que es tracta d’una entitat privada i que gestiona íntegrament el Carnet Jove i ha esdevingut líder a Europa en els darrers anys.

Redacció
Redacció 14/06/2010

La sol·licitud se sustenta en el fet que Catalunya gestiona íntegrament el Carnet Jove i ha esdevingut en els darrers anys el país líder a Europa en aquest àmbit. El Carnet Jove va començar a implantar-se el 1986 i ja té més de 500.000 usuaris, el 10% del total europeu.

El veto imposat per l’INJUVE impossibilitarà que el Comitè Executiu de l’EYCA aprovi l’ingrés de Catalunya. Això, malgrat que l’associació és de caràcter privat i compta entre els seus membres amb nacions sense estat com Escòcia, Flandes, Valònia i la comunitat lingüística alemanya de Bèlgica.

L’Associació Europea del Carnet Jove
L’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA) és una entitat privada que fomenta la mobilitat i informació juvenil per als joves fins a 30 anys a través de l’expedició del Carnet Jove Europeu. Nascuda el 1990, el 1995 va rebre el suport de la Comissió Europea amb l’objectiu de convertir-se en la clau per als joves europeus a la informació, mobilitat, cultura i participació. A través d’un seguit de serveis, descomptes i avantatges, el Carnet European Youth Card anima els joves a prendre decisions responsables, explorar el seu món i jugar un paper important com a ciutadans d’Europa a la societat d’avui en dia. L’Associació representa 60 organitzacions de Carnet Jove en 40 països europeus les quals expedeixen el Carnet Jove en el seu territori, i proveeix els joves d’avantatges en àmbits diversos com la cultura, els serveis o el turisme.