Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Junqueras aconsegueix fer retirar els símbols franquistes de l’Eurocambra

El Comitè Artístic del Parlament Europeu  ha decidit retirar els símbols franquistes de la Constitució espanyola exposada a l’Eurocambra des de 1998 -el jou, les fletxes i el lema Una, grande y libre-, tal com l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, havia posat de manifest en dues cartes al president de la institució, Jerzy Buzek. L’eurodiputat republicà havia comunicat a Buzek que la presència de símbols franquistes ofenia profundament la sensibilitat democràtica dels ciutadans europeus i, en especial, la dels republicans que van sofrir la repressió franquista.

Redacció
Redacció 27/06/2010

Així mateix, Junqueras havia assenyalat que l’exposició d’aquests elements era un incompliment de les Normes sobre Donacions i Adquisicions d’Obres d’Art del Parlament Europeu, atès que l’article 2 apartats 5 i 6 especifiquen clarament que el material exposat no pot generar controvèrsia política.

‘La decisió del Parlament és una demostració que a Europa preval la lògica i el sentit democràtic, a diferència de l’Estat espanyol, on molt sovint la ideologia política passa per davant de qualsevol altre criteri, ja sigui amb el Tribunal Constitucional o amb el corredor mediterrani’, ha afirmat Junqueras. ‘El que a l’Estat espanyol li sembla normal, a Europa no ho és’, ha reblat l’eurodiputat.

El Parlament Europeu exposarà de moment el mateix exemplar de la Constitució espanyola de la Transició, però passarà la pàgina on hi apareixen els símbols franquistes. En la carta dirigida al diputat d’Esquerra, el Comitè Artístic també mostra la seva disposició a exposar el text constitucional democràtic, i puntualitza que el president del Congrés espanyol, José Bono, encara no els ha enviat l’exemplar que havia promès.

En aquest sentit, Junqueras ha afirmat: ‘Esperem que l’Estat espanyol adopti les bones pràctiques democràtiques d’Europa, i això també inclou reconèixer el dret de Catalunya a decidir democràticament el seu futur’, ha emfasitzat.

Junqueras també ha recordat: ‘Quan Catalunya sigui independent de ben segur que el Parlament no enviarà a l’Eurocambra cap regal que contingui simbologia d’extrema dreta.’

Crítiques dels eurodiputats catalans
L’eurodiputat Junqueras va ser el primer en alertar de l’existència de simbologia franquista al Parlament Europeu des de 1998. Arran de la seva crítica, la resta d’eurodiputats catalans va demanar que l’exemplar es retirés d’exposició pública, el PSC va reclamar al govern espanyol que enviés a Brussel·les un exemplar sense simbologia franquista perquè substituís l’actual, i eurodiputats italians i alemanys també van carregar durament contra l’Estat espanyol per permetre l’exhibició de simbologia totalitària a l’Eurocambra

Finalment, el govern espanyol es va acabar comprometent a retirar l’exemplar -la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega digué que ‘evidentment’ que s’havia de substituir-, però a la pràctica no ha acabat fent cap pas per fer efectives les seves promeses.