Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Jordi Pujol: ‘La sentència representa una ruptura política i una humiliació col·lectiva’

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha constatat aquest dilluns que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l’Estatut representa una ‘ruptura política i de projecte, un engany ètic i una humiliació col·lectiva’. En un editorial publicat a la pàgina web del Centre d’Estudis Jordi Pujol abans de conèixer la sentència, l’expresident ha augurat una ‘derrota de magnitud històrica’ que no només té un significat polític, sinó que suposa la ‘ruptura del consens constitucional i la cancel·lació d’un projecte global espanyol’. En qualsevol cas, Catalunya té base per superar aquest atzucac, però ha reclamat una resposta ‘no sigui espasmòdica’.

Redacció
Redacció 28/06/2010

Després de fer aquest anàlisi, Pujol ha assegurat que Catalunya té prous actius de tota mena i prou voluntat de ser ‘per no acceptar un judici i una situació que la condemnen a la pèrdua d’identitat i de capacitat iniciativa’. ‘Un cop més, Catalunya superarà una circumstància històrica difícil i perillosa’, ha conclòs.

Per fer això, però, cal primer donar una resposta a la sentència, però ha advertit que no ha de ser ‘espasmòdica’ i que no sigui ‘foc d’encenalls’. ‘Que l’energia no se’n vagi i no es perdi per la boca’, ha afegit.

‘Al marge de fatxenderies i de visceralitats’, Pujol ha indicat que la reacció ‘no pot ser espectacle ni electoralisme’. ‘I no pot ser un espasme’, ha reiterat. Ha donat per fet que hi haurà una reacció potent a nivell popular i social, a més d’institucional.