L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu i el president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero han pactat avui dilluns a la Moncloa la cessió del Castell de Montjuïc a l’Ajuntament de Barcelona. La via que s’ha fet servir per la cessió ha estat una ordre ministerial del Ministeri d’Economia i Hisenda d’efectivitat immediata. Els punts polèmics sobre la presència de la bandera espanyola i les antenes militars es mantenen.
L’assumpte del castell ja va ocupar titulars just abans del passat referèndum sobre l’Estatut ara fa un any, quan també es va aprofitar un moment de reflexió política per tal de condicionar l’opinió de la ciutadania. Llavors va ser el president del govern espanyol, Rodríguez Zapatero, qui en un míting electoral havia promés la devolució del castell de Montjuïc a la capital catalana. Posteriorment el ja exministre espanyol de defensa, José Bono, es va despenjar exigint tot un seguit de condicions, entre les que hi destacava l’exigència de que la bandera espanyola hi estigués permanentment hissada, tot dient que si no es complien l’exèrcit espanyol no tornaria el castell a la ciutat de Barcelona. A més a més, exigia que les antenes de comunicació de l’exèrcit es mantinguessin, i que s’hi mantingués també un desplegament militar espanyol. Evidentment, al llavors alcalde de la Barcelonat i actualment ministre espanyol, Joan Clos, ja li van semblar bé les condicions. Llavors però, el castell no va ser traspassat, tal i com sol passar amb les promeses de Zapatero.
Finalment doncs, Hereu ha aconseguit la cessió del castell, tal i com el mateix Zapatero ja ens havia promès ara fa un any, però amb les condicions que Bono havia indicat. Així doncs, Hereu ha aconseguit ben poca cosa, si no fos pel fet que aquest suposat èxit ha estat aconseguit quan falta menys d’un mes per a les eleccions municipals.
Allau de declaracions
Les declaracions no s’han fet esperar i el candidat a l’alcaldia de Barcelona per Esquerra, Jordi Portabella, ha afirmat que ‘és un error atribuir-se l’esforç de tota una ciutat per aconseguir la cessió del Castell de Montjuïc’, i ha recordat que la proposta al Congrés dels Diputats d’aquesta cessió la va plantejar Esquerra l’any 2001. Portabella ha afegit que es va assabentar de la reunió entre Hereu i Zapatero a la Moncloa per arribar a aquest acord a través dels mitjans de comunicació el dissabte, i no per fonts de l’Ajuntament.
El candidat de CiU a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, ha assegurat que la cessió del Castell de Montjuïc anunciada es farà ‘amb una llei franquista’ que imposa ‘molts condicionants’, i que el traspàs s’ha publicitat d’una forma ‘electoralista’, per part de l’alcalde Jordi Hereu i del president del govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero.
Per la seva banda, la candidata d’Iniciativa per Catalunya Verds a l’alcaldia de Barcelona, Imma Mayol, ha criticat l’alcalde i candidat socialista, Jordi Hereu, per ‘l’escenificació’ que ha fet aquest dilluns davant de Rodríguez Zapatero per la cessió del Castell de Montjuïc. Mayol ha apuntat que ‘avui Hereu ha preferit ser el candidat del PSC que l’alcalde de la ciutat’, fet que denota una ‘deslleialtat’ i ‘petitesa de mires’. Ho ha dit en la presentació del cartell i del programa electoral dels ecosocialistes, del qual ha comentat que ‘expressa ambició’ per liderar un govern d’esquerres a l’Ajuntament de Barcelona.