Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Intel·lectuals de CiU i ERC s’uneixen per crear un fòrum sobiranista cap a la independència

Un grup d’intel·lectuals de l’esfera nacionalista, alguns propers a Esquerra com el professor de Dret Constitucional i columnista del directe!cat Hèctor Lòpez Bofill i d’altres de l’entorn convergent, com Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial, han decidit crear un fòrum obert a economistes, filòsofs, juristes, escriptors, científics i personalitats del món intel·lectual per tal de debatre i reflexionar sobre el procés que ha de dur el país a esdevenir un Estat Propi en pocs anys. Una iniciativa més entre les aproximacions dels dos grans partits sobiranistes de les darreres setmanes, aquesta des de l’òrbita més ideològica, per tal d’unir esforços entre els partits catalanistes de cara a l’autodeterminació.

Redacció
Redacció 29/08/2007

Tal com informa l’AVUI, el Fòrum, que de moment s’anomena “Pel Dret a Decidir”, vol iniciar-se la primera quinzena de setembre, i plantejar un debat profund respecte els camins cap a la independència.

Els impulsors, Tena i Bofill, estan acabant de redactar un manifest inicial i cerquen adhesions entre els intel·lectuals de les seves esferes. Així, entre els adherits que podrien confirmar-se aviat hi ha Jaume Renyer, Pilar Dellunde, Ramon Tremosa, Salvador Cardús, Xavier Solano, Xavier Sala-i-Martín, Elisenda Paluzie, Albert Batalla, Vicent Partal, Isabel-Clara Simó i els professors Felip Martí i Joan Ramon Resina.

El text provisional culpa de la crisi de les infraestructures que ha viscut aquest darrer any el Principat a la dependència respecte l’Estat espanyol, i considera que és el moment d’iniciar un procés que permeti a la societat catalana decidir si vol un Estat propi. També veuen que Catalunya està en crisi i que els representants polítics no hi “planten cara”, i volen fer pedagogia sobre els dèficits que comporta la dependència de Madrid, així com internacionalitzar la causa catalana.

Bofill i Tena volen impulsar estudis sobre la viabilitat d’un projecte independentista de manera “immediata”. No volen tant incidir a la política del dia a dia sinó promoure “en la societat civil i els àmbits universitaris i intel·lectuals” el debat sobiranista.