Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Impulsen un baròmetre per avaluar la recuperació lingüística del català a les Balears

Segons l’Obra Cultural Balear (OCB) actualment no hi ha dades a les Balears sobre el procés de normalització lingüística, i per tant, és necessari recollir-ne per afinar i saber com es troba el procés. Així, a final d’any l’OCB ja podrà donar a conèixer els resultats de la primera onada d’enquestes, destinades a conèixer l’estat de la llengua a les illes. El president de l’entitat, Jaume Mateu, ha dit que és ‘evident’ que el baròmetre evidenciarà que hi ha molta feina a fer amb català a les Balears. Mateu també ha donat a conèixer la campanya ‘La llengua és la clau‘, en la qual es donen una sèrie de consells, per aplicar als ajuntament de les Illes Balears i als Consells Insulars, per avançar en matèria de normalització lingüística.

Redacció
Redacció 20/07/2010

‘La llengua és la clau’ és la nova campanya de l’Obra Cultural Balear dirigida a les institucions polítiques de les Illes Balears, per tal d’animar-les a participar en el procés de normalització lingüística, ja que l’entitat considera que aquesta no va a massa ‘bon ritme’. A part dels consells que es poden donar a les institucions polítiques per tal de millorar la qualitat de vida del català, l’OCB també ha anunciat que en breu es posarà en marxa un baròmetre que permetrà, mitjançant enquestes, valorar com es troba el procés de recuperació lingüística a les Balears. Es farà mitjançant enquestes periòdiques telefòniques i regulars.

L’OCB parla de recuperació, en referència a la situació en la que va viure el català durant la legislatura del PP. De fet, en resposta a una pregunta sobre el sentit d’aquesta campanya d’impuls de la llengua catalana si els populars tornen al poder a les Balears, el president de l’OCB, Jaume Mateu, s’ha mostrat taxatiu: ‘La llengua pròpia sobrepassa qualsevol programa electoral’. Mateu considera que la llengua catalana ha de deixar de ser la ‘pedra de toc’ de qualsevol actuació política. Ha admès que venen ‘temps difícils’, i per tant, s’han de ‘reforçar i redoblar’ els esforços.

Així mateix, ha explicat que la nova campanya es podrà visualitzar a través d’una plana web i ha anunciat que en breu es reuniran amb els presidents de les diferents institucions, els alcaldes dels pobles i també amb els responsables de la política lingüística de cada organisme. De fet, ha dit que aquest dimecres, l’OCB es reunirà amb la president del Consell de Mallorca, Francina Armengol. El president de l’OCB ha explicat que el català és la llengua pròpia de les Balears, i ha afegit que és cooficial amb una altra. Amb tot, ha dit que no s’emfasitza ‘on toca’ en referència al procés de normalització lingüística, ja que considera que no podem estar ‘permanentment’ en procés. ‘S’ha de veure que el català és la llengua pròpia d’aquesta terra’, ha clamat. Mateu ha dit que la llengua és una i no només és literatura.

Propostes urgents per millorar la qualitat de vida del català

En relació als consells urgents que han presentat, l’OCB parla, per exemple, d’assegurar una estructura consolidada d’oferta de formació en català per a persones adultes al marge de sistemes educatius regulars, o també estendre els requisits de coneixements en català a tots els llocs de feina vinculats amb l’Administració pública. També demanen que s’asseguri el dret dels ciutadans d’utilitzar la llengua catalana en qualsevol àmbit públic de les Illes Balears i en especial en les relacions amb els empleats públics. També reivindiquen, en l’àmbit de la comunicació, recuperar freqüències que assegurin la recepció, com a mínim, de les ràdios de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que s’havien rebut a les Balears, com ICat o Catalunya Informació. A més, ampliar la recepció de televisió en català en tot l’àmbit lingüístic i assegurar-ne la qualitat tècnica.