Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Importants eleccions a la Val d’Aran, que votarà també pel Conselh Generau

El diumenge que s’acosta serà clau per al futur de la Val d’Aran. Els aranesos no només hauran d’escollir els nou alcaldes per als nou municipis, sinó que també hauran d’escollir el Conselh Generau. Els tres principals candidats han posat de manifest que les prioritats del seu programa són competències del Conselh i el finançament. El color de la cambra després de les eleccions decidirà el futur de la Val d’Aran.

Redacció 23/05/2007

En les eleccions municipals a la Val d’Aran s’hi juguen molt més. De fet, els aranesos han de decidir qui els ha de representar al Conselh Generau. A més, tots els candidats fan diferents propostes sobre el que significarà, sens dubte, un punt d’inflexió en el futur de la Val d’Aran: la nova llei sobre competències i finançament del Conselh Generau.

Així, doncs, no només els aranesos decidiran quins seran els seus alcaldes dels nou municipis de la Val, sinó que triaran els tretze consellers del Conselh Generau d’Aran. Ara mateix, Convergència Democràtica Aranesa (CDA) és qui hi té majoria, amb set consellers; Unitat d’Aran (UA) n’hi té cinc, i el Partit Renovador d’Arties-Garòs, un. El gran repte per a tots els grups és la nova llei d’Aran. Aquesta reforma de la llei d’Aran haurà de fixar noves competències i un nou model de finançament per al Conselh Generau. El conjunt d’aquestes accions són el repte més important de tots els grups polítics per a la propera legislatura.

Propostes dels candidats

Carlos Barrera –  candidat de Convergència Democràtica Aranesa: és l’actual síndic d’Aran, la nova llei, a l’empara de l’Estat de Catalunya, ha de contribuir a la consolidació del govern després de tres legislatures.

Paco Boya – candidat d’Unitat d’Aran: és diputat al Parlament de Catalunya, compaginarà els dos càrrecs per defensar la nova llei a la cambra catalana si aconsegueix la sindicatura. Per a Boya, no hi ha ningú millor que el síndic d’Aran per defensar la nova llei i vetllar pels interessos dels aranesos al Parlament català. La desestacionalització del turisme, la creació de l’Institut Aranès del Sòl i l’Habitatge, la construcció d’una via segregada de la carretera nacional 230 i l’aplicació de l’oficialitat de l’aranès són altres dels aspectes en què treballarà el nou govern.

José Antonio Bruna – candidat del Partit Renovador d’Arties-Garòs (PRAG): la prioritat és la potenciació del romànic. Proposa que les esglésies romàniques de la Vall d’Aran siguin declarades bé cultural d’interès nacional. I pel que fa a l’església d’Arties, el PRAG pretén que es declari patrimoni de la humanitat per la seva peculiaritat constructiva.