Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

ICV elabora el programa electoral basant-se en les propostes ciutadanes

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) elaborarà el programa electoral a través de les opinions i aportacions dels ciutadans. De moment, ha fet un resum d’àmbit estatal de 175 propostes i d’àmbit lleidatà d’unes 10. Aquest procés obert duu per títol ‘Idees clares, justes i valentes’. Mitjançant el següent web tothom pot opinar sobre alguna de les 175 propostes que resumeixen el programa d’Iniciativa fet fins ara o bé aportar-ne de noves. L’objectiu és donar veu als ciutadans. Aquesta idea, tal com ha explicat el diputat per Lleida d’Iniciativa, Francesc Pané, ‘neix del que hem sostingut sempre a ICV’, que és que ‘la política no la fan només els polítics sinó que la fan també i en gran mesura els ciutadans’.
Els 175 punts se centren en els eixos fonamentals del programa d’Iniciativa com són la repartició justa de la riquesa, la construcció d’un estat federal i la millora del treball i la cohesió social.

Redacció 04/12/2007

En aquest sentit Pané ha insistit en la necessitat d’acabar amb la precarietat laboral i els contractes mileruristes. El treball ha de ser ‘digne, estable i amb oportunitats sobretot per a les dones i la gent jove’.

Pel que fa a la repartició de la riquesa, l’atenció s’ha centrat sobretot en resoldre el problema de la gent gran, sobretot pel que fa a les pensions de viduïtat ‘que són molt baixes’.

En matèria de benestar social, el diputat per Iniciativa s’ha referit també a la sanitat i ha dit que ‘cal reduir les llistes d’espera i aconseguir la gratuïtat en algunes intervencions que ara no ho són’. Per altra banda, ha dit, ‘cal respectar els drets de la població immigrada que treballa, paga els seus impostos i contribueix al creixement de l’economia i de la societat’.

Pel que fa a l’educació, Pané ha afegit que ‘cal augmentar la capacitat d’aprenentatge dels joves, s’han d’aconseguir més beques per aquells que vulguin completar els seus estudis fora, sobretot els estudiants del món rural, i cal una universalització de l’educació de zero a tres anys’. En aquest sentit, Pané ha puntualitzat que no ha de ser obligatòria però sí universal, és a dir, ‘que tot aquell qui vulgui educar al seu fill de zero a tres anys, pugui’.

Finalment, la intenció de crear un estat federal ‘passa per reformes constitucionals i del Senat’. En aquest sentit, Pané ha dit que ‘hem de fer-nos valer i aconseguir el dret a decidir’.

A partir d’aquestes propostes, els ciutadans podran opinar, debatre i aportar-ne de noves fins a l’onze de gener, dia en què se celebrarà un fòrum assemblea de les Terres de Lleida i on es recolliran i es resumiran totes les aportacions perquè siguin discutides i aprovades a la convenció general d’Iniciativa per Catalunya Verds que tindrà lloc el proper dinou de gener de 2008. D’aquesta convenció en sortirà el programa definitiu.

El candidat d’ICV per Lleida a les eleccions generals, Josep Anton Moreno, ha manifestat l’objectiu i la intenció que Iniciativa per Catalunya Verds passi dels dos diputats actuals a cinc.