Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Huguet alerta que la nova Llei de Caixes estatal ataca frontalment el model financer català

La reforma de la Llei de Caixes estatal, aprovada per decret Llei al Consell de Ministres espanyol de divendres després que la UE forcés Zapatero a reordenar el sistema financer de l’Estat, suposarà una invasió de les competències que en aquest camp té Catalunya, segons ha explicat a directe!cat el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. Pel conseller, amb la reforma es corre el risc que acabin desapareixent les funcions originàries de les caixes, les funcions ‘sense afany de lucre’ i l’obra social, si finalment hi acaben entrant quotes de participació privada que les podrien ‘convertir en bancs’. Huguet també ha alertat contra les fusions fredes, i no ha dubtat a qualificar la reforma de ‘LOAPA financera’, ja que al darrere hi veu una ‘autèntica voluntat de bancarització i de recentralització del sistema de finançament’ cap a Madrid.

Redacció
Redacció 14/07/2010

Huguet també ha denunciat que la reforma de Zapatero ‘vulnera competències de la Generalitat’ i ‘deixa tocada’ les funcions dels Governs Corporatius de les entitats, on la Generalitat hi tenia ‘molt a dir’.

El conseller també ha recordat que el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) també està recorregut per la Generalitat ja que vulnera competències catalanes, i assegura que el Govern estatal promou les fusions però no aposta per ‘netejar’ aquelles entitats deficients, de manera que ‘s’opta per injectar diners perquè unes quantes entitats coixes vagin juntes, quan en realitat si van juntes encara coixejaran més’.

Huguet ha recordat que al sistema de caixes estatal ‘encara hi havia classes’, i ha destacat que les entitats catalanes encara conserven un nivell de despolitització ‘molt més gran que les espanyoles’. Tot i que aquí també hi ha entitats que s’han arriscat massa en temes immobiliaris, segons el conseller ‘quan passes els Monegros la situació és molt pitjor, ja que a Castella la Manxa o Madrid les caixes estan totalment polititzades i segueixen els dictats del Govern’.