Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Gisela representarà Andorra a Eurovisió

Aquest any una discogràfica catalana serà l’encarregada de gestionar la representació d’Andorra ja que Ràdio i Televisió d’Andorra ha acceptat el projecte que aquesta li oferia. El joc és fàcil: l’oferta consistia a sufragar la major part de la despesa que implica prendre part en el festival europeu de la cançó a canvi d’elegir qui és el cantant que hi participarà. La discogràfica, representada en la negociació amb ATV per Enric Canals (director de TV3 entre el 1984 i el 1989), preveu que sigui la cantant catalana Gisela qui competeixi en la semifinal a Sèrbia.

Redacció 08/11/2007

La discogràfica s’ha mostrat convençuda que amb una cantant de la qualitat de Gisela i la important promoció que es farà es tenen moltes possibilitats de passar a la final del certamen. El pas a la final podria implicar la renovació automàtica de l’acord per a les dues edicions següents. El Govern és al mateix temps el consell d’administració d’RTVSA i estaria d’acord amb aquesta fórmula, segons van comentar les mateixes fonts.

Andorra… en anglès?

En principi, la cançó amb la qual participaria Gisela seria en anglès, tot i que podria tenir algunes frases en català.

L’opció de presentar un cantant forà a través de cedir la gestió a una discogràfica ja s’havia plantejat d’altres anys, tot i que es va descartar. En l’edició del 2007 ja es va posar damunt la taula la possibilitat que fos Gisela la representant, però finalment es va desestimar.

Canvi de format

Amb el nou format, Andorra té més possibilitats d’assistir a la final d’Eurovisió. Fins ara els quatre països fundadors del certamen (Espanya, França, el Regne Unit i Alema-nya) i els deu primers classificats en l’últim concurs tenien garantida la presència a la final. Ara això no serà pas així: a Eurovisió 2008 només assegura l’accés directe a la final als quatre fundadors i a l’organitzador (guanyador de l’última edició). Els altres 20 concursants de la final sortiran de dues semifinals. En cadascuna, nou països podran passar a la semifinal per televot i un desè per un jurat. En total hi haurà 37 països que lluitaran amb Andorra per un lloc en l’última ronda.

Una gestió privada, per què?

Ràdio i Televisió d’Andorra ha acceptat el projecte presentat per una discogràfica catalana per fer-se càrrec de la representació d’Andorra a Eurovisió 2008, que tindrà lloc a Belgrad. Segons fonts properes a la televisió pública, el motiu fonamental d’acceptar la proposta ha estat econòmic, ja que ser a Eurovisió significa una despesa important. La signatura final de l’acord està pendent, únicament, d’uns serrells econòmics.