Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Funcionaris de presons es manifesten reclamant més seguretat als centres

Més d’un centenar de funcionaris de centres penitenciaris de Catalunya s’han concentrat aquest dimecres a la tarda davant del Parlament per reclamar més seguretat davant l’augment d’agressions greus per part d’interns perillosos contra els treballadors en els darrers mesos. Segons ha explicat Miquel Pueyo, responsable de Presons del sindicat UGT, el Departament de Justícia, ‘en comptes de posar mitjans per frenar aquest increment’, ha publicat una circular que ‘a la pràctica, impossibilita el correcte control de l’entrada i possessió de drogues i objectes perillosos en els centres penitenciaris’. Aquesta concentració ha estat convocada pels sindicats UGT, CCOO i CATAC, i els manifestants han entregat a diversos representants polítics un document on exposen totes les seves queixes.

Redacció
Redacció 29/11/2007

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, que participava en la sessió de control al Parlament, s’ha apropat als manifestants i els ha insistit en què no han demanat cap entrevista amb ella abans ‘de demanar la meva dimissió’. Els treballadors han llençat proclames demanant la dimissió de Tura i del secretari de Serveis Penitenciaris, Albert Batlle.

En la concentració, els representants sindicats han entregat el seu manifest a diversos líders polítics com Artur Mas, Núria de Gispert o Manuela de Madre, a més de xerrar una estona amb Montserrat Tura que ha anat a veure els manifestants. De fet, després de la seva intervenció en la sessió de control parlamentària, Montserrat Tura s’ha reunit amb els representants sindicals i ha escoltat les seves demandes.

En aquest sentit, Miquel Pueyo, responsable del sindicat d’UGT Catalunya, ha destacat que la concentració s’ha fet per protestar per la política penitenciaria del Departament, sobretot ‘amb decisions incomprensibles que transformen les presons en llocs de constants incidents, com agressions’. La darrera queixa sindical ha estat per la circular 1/2007 que fa imprescindible la presència d’un cap de servei en els escorcolls de seguretat a interns. Segons Pueyo aquesta circular no tindrà una aplicació pràctica, ja que no existeixen suficients caps de servei per donar el servei i per això, ‘s’acabarà per eliminar els escoprcolls i l’entrada de droga a les presons serà escandalosa’

La concentració demanava que no s’apliqui aquesta circular, ‘es torni a la normalitat’ i ‘s’acabi amb la barra lliure d’entrada de droga’. També es reclamava que es deixi sense efecte el nou sistema de control horari, ja que les targetes dels funcionaris tenen dades ‘que poden caure en grups d’extorsió’. A més es lamenta la massificació de les presons, amb un número de treballadors penitenciaris ‘insuficients’ i es destaca que els centres projectats fins al 2010 no seran suficients per acollir tota la població penitenciària.

Miquel Pueyo també ha destacat que en els darrers mesos s’han produït en els centres penitenciaris una quinzena d’agressions, i que cada cop són més violentes, ja sigui contra els funcionaris ‘que han perdut peces dentals o tenen talls a la cara’, o bé entre presos. Per Pueyo aquestes agressions fins ara ‘no eren comuns’ i es per un canvi en la ‘tipologia del delinqüent’ que no és ‘al que estàvem acostumats de la dècada dels 80’.