Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

“Frankfurt paga la pena, jo sóc optimista”

S’acosta la Fira de Frankfurt, i el món literari català és a totes les mirades a mesura que s’acosta el moment de presentar-nos davant l’univers editorial representat a la Fira del llibre més gran del planeta. Per parlar de literatura i d’aquest esdeveniment de vital importància per la cultura catalana que ja se’ns atansa, la col·laboradora de l’indirecte!cat Montserrat Terrones ha entrevistat a Jaume Cabré, l’escriptor barceloní autor de La Teranyina (1984), Fra Junoy o l’agonia dels sons (1984), Senyoria (1991), L’ombra de l’eunuc (1996) i Les veus del Pamano (2004).

Redacció
Redacció 20/09/2007

A l’entrevista Jaume Cabré ens explica els seus inicis al món de l’escriptura, directament vinculats a la seva afició per la lectura: “M’empipava molt que un llibre que m’agradava s’acabés. Em deixava una sensació de buidor. Vaig rebel·lar-me contra això i durant un temps vaig escriure la continuació de llibres que acabava de llegir i que m’havien agradat molt”.

Durant el qüestionari també ens parla del debat entre llibres mediàtics i literatura, i creu que encara hi ha obres que “resten”, a mesura “que van passant els anys i es mantenen i fins i tot poden passar a les generacions següents, ja sigui pels seus valors estilístics, morals o d’altre tipus”. Llibres clàssics, doncs, que “existeixen”. “Només cal esperar per anar-les distingint d’entre la superproducció editorial. Sempre ens queden els clàssics”, afegeix l’autor.

Respecte a la Fira de Frankfurt, Cabré està convençut que serà un esdeveniment positiu per la projecció internacional de la cultura i la literatura catalanes: “A Alemanya s’hi està duent a terme una moguda important per donar a conèixer la literatura catalana. Molts editors alemanys han apostat per editar literatura catalana. Si crec que paga la pena. Sóc optimista”.
Jaume Cabré és una de les veus principals de la literatura catalana del segle XX i XXI. Del conjunt de la seva extensa obra destaca el cicle dedicat a l’univers mític de Feixes i la seva tasca de guionista per a la televisió (Estació d’enllaç). Entre els guardons que ha rebut destaquen el premi Crítica “Serra d’Or”, el premi de la Crítica Catalana, la Lletra d’Or (1997) i molts altres com el Sant Jordi, el Prudenci Bertrana o el Joan Crexells.

Cabré ha estat entrevistat per Montserrat Terrones, llicenciada en Humanitats i Documentació i blocaire a l’indirecte!cat.