Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Foment reitera que el TGV arribarà a 300 km/h fins a Barcelona tot i les crítiques del PP

El secretari d’estat d’Infraestructures, Víctor Morlán, ha hagut d’afrontar aquest dimarts al Congrés dels Diputats les acusacions del PP respecte a la política d’inversions de Foment, que en els PGE 2007 destina 244 milions a la millora de Rodalies de Barcelona i 739 milions a les obres del TGV fins la frontera francesa. Els representants populars han aprofitat la seva compareixença a la Comissió de Foment del Congrés per acusar l’executiu d’agreujar la ‘discriminació’ entre territoris deixant de banda comunitats com Madrid. Morlán, en canvi, ha assegurat que els ‘greuges’ que presenta el PP es desmunten tan bon punt es veuen les xifres, i ha reiterat que el TGV arribarà a Barcelona el 21 de desembre a la velocitat compromesa, 300 Km/h, tot i que reduirà la velocitat a 60 o 70 km/h 12 quilòmetres abans d’arribar a l’estació.

Redacció
Redacció 10/10/2007

La compareixença de Morlán a la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha estat novament marcada per les crítiques del PP als pressupostos de Foment per al 2007. Els representants populars han denunciat la situació ‘kafkiana’ que, segons asseguren, té lloc a Catalunya, però han assegurat que el problema de les infraestructures catalanes ‘no és d’inversió, sinó de gestió’. En aquest marc, han denunciat la suposada ‘discriminació’ dels pressupostos generals de l’estat per al 2007, que ‘castiguen’ comunitats com Madrid ‘de forma descarada i exagerada’.

Una argumentació que el secretari general d’Infraestructures s’ha encarregat de desmuntar, punt a punt, en una compareixença d’una hora i mitja. Segons Morlán, el seu desplaçament a Catalunya per posar-se al capdavant de la situació ha estat ‘una decisió encertada’. ‘La societat catalana està veient com fem un esforç important –ha dit- i ho està comprenent’, perquè ‘hi ha problemes, i nosaltres assumim la responsabilitat del que estem fent, però també hem de carregar amb la responsabilitat del que van fer d’altres, i això és greu’.

En aquest punt, Morlán ha criticat l’oposició ‘irracional i dura’ del PP, que segons ha afirmat, durant l’última legislatura va executar un 40,95% menys que l’actual executiu, i va fallar com una ‘escopeta de fira’ en les seves actuacions. ‘Tothom té dret a plantejar les seves reivindicacions territorials en base a les necessitats del seu territori –ha dit- però dir que es menteix o que fiquem la pota no respon a la realitat’, perquè ‘quan un veu les xifres d’uns i altres, per força cal comparar’.

Morlán també ha assegurat que el TGV arribarà a Barcelona en les condicions a què es va comprometre l’executiu espanyol: a 300 per hora i el 21 de desembre, mentre que ha recordat que el PP va posar en marxa la línia de Saragossa a 200k km/h. En to irònic, ha recordat als populars que el tren no podrà entrar a Sants a 300 perquè ‘si hi arribés faríem el túnel directament’, i que el comportament serà el mateix de Madrid o altres parades, en què 10 o 12 quilòmetres abans de l’arribada redueix la velocitat a 60 o 70 km/h.