Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023
Edició 1767

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de maig del 2023

Fer turisme en paratges d’interès històric

|

- Publicitat -

La xarxa de Centres d’Acollida Turística de Catalunya (CAT) preveu una inversió de 4 milions d’euros perquè el 2009 sigui una realitat, amb els 11 primers centres situats al Pallars Jussà, Tortosa, Ripoll, Montblanc, Cervera, Berga, Puigcerdà, Sallent, Vilajuïga i Teià. El pressupost total, de 4.155 milions d’euros, l’assumiran a parts iguals la Generalitat, l’Estat i els ens locals implicats.

Publicitat

Els CAT són productes turístics amb l’objectiu de millorar el coneixement i la comprensió de Catalunya, a través de la immersió en els elements que la identifiquen. Cada centre girarà al voltant d’un episodi fonamental de la història de Catalunya.

Aquest pla de dinamització preveu la posada en marxa, d’aquí a tres anys, dels onze CAT que inicialment integraran aquest mapa de centres d’acollida turística arreu de Catalunya. Els CAT s’ubicaran en indrets geogràfics singulars i s’articularan en xarxa, de manera que el visitant podrà obtenir una completa visió paisatgística històrica i cultural tant a nivell local com a escala general de Catalunya.

La tematització de cadascun dels onze centres que configuraran inicialment el mapa de CAT correspon als fets històrics més característics que han marcat cada territori. En aquest sentit, el primer CAT s’ubicarà al Pallars Jussà i versarà sobre el cavaller medieval, Arnau Mir de Tost. A partir d’aquest personatge històric, i membre destacat de la noblesa pallaresa, s’aprofundirà en l’important paper que va jugar en la formació de Catalunya a l’alta edat mitjana i s’ubicarà a la collada de Comiols.

El segon s’instal·larà a Tortosa i versarà sobre la Catalunya islàmica. Recollirà els 400 anys d’influència islàmica a les Terres de l’Ebre i particularment, a Tortosa, reflectint també la petjada del món islàmic en la cultura i l’arquitectura popular de la zona.

A la ciutat de Ripoll, el CAT es centrarà en la figura històrica de Guifré el Pilós. Aquest CAT reivindica Ripoll com a bressol de la Catalunya medieval, on deixaren la seva petja personatges tan emblemàtics com Guifré el Pilós, comte de Barcelona, l’abat Oliba i Gerbert d’Orlhac.

Un altre centre d’acollida turística s’ubicarà a la Vall d’Aran, una de les portes de Catalunya i tractarà al voltant d’Occitània i la llengua d’oc.

A Montblanc s’ubicarà el CAT que tractarà sobre la Corona d’Aragó, ja que Montblanc, vila reial, esdevé el centre neuràlgic d’un territori que concentra grans monuments reials vinculats a la Corona d’Aragó com ara els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona.

A Cervera s’ubicarà un altre centre que versarà sobre la història de Catalunya i la Generalitat. Aquest CAT se situarà a la ciutat de Cervera, que va jugar un paper important en la història de Catalunya acollint diverses Corts Generals de la Corona d’Aragó, en una de les quals es va crear la Generalitat de Catalunya.

A la ciutat de Berga es farà un CAT sobre La Patum. Aquest CAT pivotarà al voltant de la festa de la Patum de Berga, gran celebració popular declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO, en la categoria de Patrimoni Immaterial.

A Puigcerdà el CAT versarà sobre el el fet històric de la Pau dels Pirineus. Aquest serà el punt de partida temàtic, que tractarà dobre la signatura del Tractat dels Pirineus, l’any 1659, que finalitzarenles guerres entre França i Espanya, i que va comportar la fragmentació territorial de Catalunya.

A la ciutat de Sallent el CAT versarà sobre la industrialització i l’obrerisme. Aquest CAT reivindicarà la vall del Llobregat com un dels centres pioners de la industrialització catalana. La seva temàtica abordarà la revolució industrial i l’aparició del moviment obrer.

Al municipi de Vilajuïga, el CAT tractarà sobre ‘Camins Sagrats’. Aquest CAT recollirà la important i antiga tradició dels pelegrinatges medievals, tot prenent com a referent geogràfic el poble de Vilajuïga, per la seva proximitat a Sant Pere de Rodes, lloc històric de pelegrinatge i un dels punts de sortida del Camí de Sant Jaume a Catalunya.

Finalment, l’últim CAT, previst a la ciutat de Teià, tractarà al voltant de la Cella Vinària. Aquest CAT, prova pilot impulsada directament per la Direcció General de Turisme, se situarà en unes impressionants restes arqueològiques romanes, situades en el municipi de Teià i entre les quals s’ha trobat un antic celler romà (cella vinaria).

Pel que fa a la seva imatge física, s’instal·laran en mòduls de nova creació, espais prefabricats fàcilment identificables i tindran una potent imatge exterior corporativa. D’altra banda, els CAT, situats en indrets de fàcil accés, es construiran seguint criteris de sostenibilitat i respecte al medi ambient i estaran integrants en el medi local que els aculli.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió