Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de setembre del 2023
Edició 1884

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de setembre del 2023

Extremadura triplica els estudiants becats respecte Catalunya

|

- Publicitat -

Els estudiants són el futur capital humà del país. Invertir en la seva formació és bàsic pel desenvolupament de la societat. Catalunya sembla ser que està perdent el tren en l’educació superior. En xifres és esfereïdor: els estudiants universitaris catalans que reben algun tipus d’ajuda per a cursar els seus estudis és del 10,5%. Aquest percentatge encara neguiteja més davant del 27,6% d’estudiants d’Extremadura que són becats Segons el Ministeri d’Educació i Ciència (MEC). Tan sols Navarra i la Rioja tenen un percentatge inferior de becaris del 9,9 i el 9,5%, respectivament.

Publicitat

Catalunya ocupa el dotzè lloc de l’Estat en percentatge d’universitaris becats. És a dir, la quarta per darrera ja que parlem del dotzè lloc de setze Comunitats Autònomes i no pas de divuit. És així perquè el País Basc té transferides les competències en matèria de beques. Catalunya es troba tres punts per sota de la mitjana espanyola. L’índex de becats de les universitats catalanes respecte al total d’alumnes catalans és del 10,5% molt lluny del 27,6% d’Extremadura, el 25,5% de Castella-la Manxa o el 20,3% d’Andalusia.

No prou amb això, els alumnes catalans suposen el 14,7% del total d’universitaris de l’Estat però els becaris sols arriben al 9,9%. L’import de les beques també pateix una forta desigualtat: Catalunya ocupa novament la dotzena posició de l’Estat. El País Basc encapçala la llista sent la Comunitat Autònoma amb un import mitjà per becari més elevat (de 3.638 euros), seguidament les quantitats més elevades es reben a les comunitats d’Extremadura (3.302 euros), Castella-la Manxa (2.905 euros), Castella i Lleó (2.743) i Andalusia (2.722,5).

Una vegada més, per tal d’evitar tal situació, Esquerra Republicana ha presentat una moció al Congrés dels diputats en la qual s’insta a l’executiu espanyol un traspàs immediat de la gestió de les beques. ERC sol·licita una partida addicional per adaptar la convocatòria a la realitat sòcio-econòmica.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió