Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Eurodiputats catalans argumentaran a Pöttering que usar el català al Parlament Europeu no suposarà cap problema tècnic ni econòmic

Els eurodiputats catalans argumentaran aquest dimarts al president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, que no hi ha cap motiu econòmic ni cap problema tècnic per utilitzar la llengua catalana a l’eurocambra. Pöttering ha acceptat entrevistar-se mitja hora, per primer cop, amb els europarlamentaris Ignasi Guardans, de CiU, Raül Romeva, d’ICV, i Maria Badia, del PSC, que li explicaran que el Parlament de Catalunya i la Generalitat es farien càrrec de les despeses de traducció del català, així que no suposaria cap cost per a Brussel·les. A més, es comprometran a avisar amb temps suficient abans de fer una intervenció en llengua catalana perquè a la cabina de traducció espanyola hi treballi un intèrpret català que els tradueixi al castellà –per tant, no s’hauria d’instal·lar cap nova cabina ni hi hauria cap impediment tècnic, com al·lega el PP, que rebutja de ple la petició catalana.

Redacció
Redacció 23/10/2007

La reunió amb Pöttering serà aquest dimarts, de dos quarts de cinc a cinc de la tarda, a Estrasburg, i també hi participarà, en representació d’Eusko Alkartasuna, Lohitzune Charola –l’eurodiputat d’ERC, Bernat Joan, va cedir el seu escó a Mikel Irujo, d’EA, el passat juny. No hi seran, però, l’eurodiputat del PP, Alejo Vidal-Quadras, ni el del PSC, Raimon Obiols. No està confirmada encara l’assistència de l’expresident del Parlament i europarlamentari socialista, Josep Borrell. Guardans, Romeva i Badia denunciaran a Pöttering la incoherència que suposa que els ciutadans sí que puguin adreçar-se per escrit en català al Parlament Europeu però que els eurodiputats no puguin fer preguntes en la seva llengua.

La frustració catalana es pot notar en les europees

Els eurodiputats catalans advertiran al president de l’eurocambra que el fet que el català no sigui una llengua d’ús a la Unió Europea està generant frustració als catalans i l’alertaran que això podria veure’s traduït amb una menor participació en les pròximes eleccions europees. També defensaran davant de Pöttering que el nou eurotractat acordat a Lisboa preveu que la presa de decisions s’ha de fer tenint en compte la població i no només els estats i exigiran que es revisi el criteri que només la llengua oficial d’un estat pot ser llengua d’ús oficial a la UE. Els eurodiputats van demanar, per carta, poder reunir-se amb Pöttering el passat 2 de juliol.