Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Esquerra vol forçar una votació sobre la independència al Parlament que reculli el sentiment del 10J

Aquest divendres el Parlament acollirà el ple monogràfic sobre la retallada de l’Estatut, on els partits intentaran consensuar resolucions de resposta al TC i al Govern espanyol, que ja ha avançat que pensa ‘acatar i fer complir’ la sentència. Tot i això, la majoria de propostes de resolució aniran encarades a refer els pactes amb l’Estat, ignorant el clam independentista de dissabte, on un milió i mig de catalans van posar el punt i final a la via autonomista, exigint que es treballi per la independència. Per tal de recollir aquest sentiment, expressat de manera clara i massiva el 10J, des d’Esquerra es presentarà una resolució al ple que forçarà tots els partits a la Cambra a posicionar-se sobre la independència. Segons ha pogut saber directe!cat, la resolució d’Esquerra obligarà els partits a comprometre’s a ‘iniciar la transcisió cap a un procés d’independència’, fet que forçarà el PSC, ICV i principalment CiU a posicionar-se.

Redacció
Redacció 15/07/2010

La resolució que proposarà Esquerra, el redactat de la qual s’està acabant de confeccionar, vol forçar la Cambra catalana a anar més enllà i obligarà els partits a arrenglerar-se amb l’Estat espanyol o amb Catalunya, recollint així el sentiment de la massiva manifestació de dissabte, on la immensa majoria de manifestants no reclamava l’atenció d’Espanya sinó que exigia la independència.

Un ‘no’ del PSC a aquesta resolució faria evident les postures irreconciliables que hi ha dins el Govern tripartit, que atès al canvi de paradigma que està vivint la política catalana arran de la retallada del TC i la històrica manifestació independentista del 10J, seria difícil de repetir la propera legislatura, ja que Esquerra exigirà la celebració d’un referèndum d’independència com a condició per qualsevol pacte postelectoral.

La incògnita del ple monogràfic d’aquest divendres, més enllà de conèixer les resolucions del Govern contra el TC, serà el posicionament que prendrà CiU respecte la resolució sobre la independència, ja que diversos dirigents de la formació nacionalista, com el mateix Artur Mas, han reconegut que després del 10J ‘canvia el rumb de la història’ i podrien aprofitar l’oportunitat de dissabte per abraçar el ‘dret de decidir’ de manera completa.