Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Esquerra supera la Conferència Nacional apel·lant a la unitat per fer realitat el referèndum

El president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que la direcció del partit ‘atendrà, prendrà en consideració’ i, si cal, convertirà en realitat les propostes plantejades pels corrents crítics Reagrupament.Cat i Esquerra Independentista i per altres militants a través d’esmenes parcials o a la totalitat. Carod ha dit que se sent ‘orgullós’ de pertànyer a ERC i que no existeix cap altra formació política amb una militància ‘tan transformista, transgressora i radicalment inconformista’. No obstant això, ha apel·lat a la unitat del partit per aconseguir la majoria social de l’independentisme i mantenir-se al Govern per, des d’aquí, convocar un referèndum el 2014. ‘Tots volem el mateix’, ha dit a la militància.

Redacció
Redacció 22/10/2007

El president republicà ha dit que ‘cal preparar la societat’ des d’ara i fins al 2014, i per això s’ha marcat l’objectiu d’arribar als 30.000 militants per aquesta data. Carod ho ha dit aquest dissabte al vespre, en el seu discurs de cloenda de la Conferència Nacional.

‘Només triomfarem si junts sabem mantenir la pluralitat’, ha dit, i ha remarcat que els resultats de les votacions a la Conferència Nacional ‘demostren que qui ha guanyat és ERC’. ‘Hem guanyat tots, els que heu votat una cosa i una altra, perquè tots volem el mateix’, ha insistit.

Carod també ha demanat el ‘respecte absolut’ pel 18% dels militants que no han aconseguit la majoria, és a dir, pels militants que han donat suport a l’esmena a la totalitat del sector crític Reagrupament.Cat que lidera Joan Carretero, però ha dit que ‘uns i altres hem de reconèixer la voluntat democràtica, que sempre són les majories’. Carod ha afegit que aquest 18% és ‘legítim’, però ha volgut deixar clar que ‘també ho és el 82%’.

El president republicà no ha fet referència directa a les esmenes parcials dels altres militants ni a la d’Esquerra Independentista, que ha aconseguit un 43% del suport en una de les seves esmenes, la que fa referència a millorar i renegociar l’Acord d’Entesa. No obstant, ha dit que la direcció del partit prendrà en consideració totes les propostes i, si cal, les incorporarà a l’estratègia.

Carod ha marcat aquesta quarta Conferència Nacional d’ERC com l’inici de la campanya a les eleccions espanyoles, per les quals ha demanat compromís pel cap de llista, Joan Ridao. ‘Tots els membres de la direcció ens comprometem a aquesta campanya dia a dia i tantes hores i energies com calguin, no podem perdre l’horitzó’, ha dit.

L’independentisme polític

Carod-Rovira ha criticat els partits majoritaris, és a dir, PSC i CiU, perquè ‘s’han retroalimentant en una falsa alternativa de país i progrés’. Per a Carod, aquestes forces són ‘conservadores’ i trien el ‘patrimoni’ abans que la ‘pàtria’, i per això ha reivindicat un partit com ERC ‘d’esquerres i independentista’. ‘No tenim cap crisi d’identitat, sabem qui som’, ha afegit.

‘La nostra és una reivindicació nacional i democràtica, amb objectius precisos i entenedors’, ha insistit, i ha cridat els partits de l’oposició que facin ‘bona política amb una oposició constructiva, positiva i sentit de país’.

Crema de fotografies

Josep-Lluís Carod-Rovira, en un moment del seu discurs, ha fet referència a la crema de fotografies de la seva persona. ‘Cremen qui representa el dret de la nació a la independència’, ha dit, i ha tornat a apel·lar per ‘anar junts’ per aconseguir aquest objectius. ‘Si anem junts som indestructibles’, ha sentenciat.