Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023
Edició 1886

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 24 de setembre del 2023

Escòcia ensuma la Independència

|

- Publicitat -

Per primera vegada Escòcia podria tenir en el seu parlament un partit independentista com a primera força política. Segons les dades d’una enquesta de “The Times” el partit laborista perdia la posició capdavantera en el poder legislatiu. Escòcia que sempre havia estat victòria fàcil pels de Blair, aquest cop sembla que els gira l’esquena i mira cap a una altra direcció: El partit independentista Scottish National Party (SNP) podria declarar-se campió de les eleccions i aconseguirien 50 dels 129 escons del Parlament escocès, seguits dels fins ara líders, els laboristes, que es quedarien amb 43. En la tercera posició amb 18 diputats els liberal demòcrates seguits dels conservadors amb 17. Un diputat tan sols aconseguirien els verds.

Publicitat

No tan sols “The Times” preveu un canvi de color. Una segona enquesta, publicada al Daily Telegraph, dóna 46 escons als nacionalistes, 39 als laboristes, 18 tan als liberal demòcrates com als conservadors, 5 als verds i 3 a candidats independents.

El partit independentista SNP sempre ha mantingut una posició clara: Si obté una victòria en unes eleccions legislatives el seu objectiu primordial és convocar un referèndum per la independència del país. La majoria d’escocesos desitgen ampliar l’autonomia i del total un terç en vol la independència. Així, per tal de fer més atractiva l’opció independentista, l’SPN ha promès que mantindrà la reina Elizabeth com a cap d’estat, la lliura esterlina i que existiria una “unió social” amb Gran Bretanya si si Escòcia esdevé un estat independent.

Una segona enquesta, publicada al Daily Telegraph, dóna 46 escons als nacionalistes, 39 als laboristes, 18 als liberal demòcrates i als conservadors, 5 als verds i 3 a candidats independents.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió