Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 08 de juny del 2023

Escòcia s’acosta a la independència

|

- Publicitat -

Aquesta tendència present a tots els sondejos acosta la independència a Escòcia, si tenim en compte que l’SNP ha promès dur a terme un referèndum d’autodeterminació cap a finals de la propera legislatura (2010), en cas que finalment acabi governant. El líder del Partit Nacional Escocès, Alex Salmond, ha advertit a més a més que la condició sine qua non per a qualsevol partit que vulgui governar en coalició amb l’SNP és acceptar la convocatòria d’aquest referèndum. Des de 2003 a Escòcia hi governa una coalició entre el Partit Laborista, amb Jack McConnell al capdavant, i el Partit Liberal (de centre), amb el mateix Jack McConnell de Primer Ministre.

Publicitat

Una gran majoria de ciutadans escocesos ja han mostrat el seu rebuig a la política practicada pel Partit Laborista. De fet la setmana passada Tony Blair va demanar als escocesos que en cas d’estar descontents amb el seu partit no ho havien de demostrar votant “un risc” com ho és l’SNP. Fa uns dies el mateix Blair va intentar suposadament, sense gaire èxit, demostrar que una eventual independència escocesa suposaria una despesa econòmica important per a les butxaques escoceses. Una afirmació que no va poder demostrar amb dades creïbles.

En aquest sentit Alex Salmond va respondre les proclames catastrofistes de Tony Blair segons les quals l’SNP podria dur el caos i la inestabilitat a Escòcia, dient-li que qui havia de demanar disculpes al poble escocès era ell, pel “caos i destrucció” que ha dut a l’Iraq. Des de diferents sectors també es veuen aquestes intervencions de Blair al procés electoral escocès com a una manera de menystenir el candidat laborista, Jack McConnell, que perd suport i presència electoral per moments.

D’altra banda precisament aquesta setmana el lehendakari Juan José Ibarretxe ha anunciat que si el PNB governa la propera legislatura a Euskadi demanarà al poble basc que expressi el seu dret a decidir el seu futur polític, independentment del que faci o deixi de fer la banda ETA.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió