Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Es presenta avui a Perpinyà el nomenclàtor de la Catalunya Nord

|

- Publicitat -

La Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà acull avui la presentació del Nomenclàtor toponímic (llista o catàleg per ordre alfabètic de noms de localitats, de persones, de terminologia d’una ciència determinada, etc.) de la Catalunya del Nord, coeditat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD).

L’obra recull uns 2.400 topònims majors, és a dir, els nuclis de població, municipis i agregats, més els
hidrònims i orònims més significatius situats entre les serres de l’Albera i de les Corberes. L’edició en paper té 132 pàgines i el preu de venda és de 15 euros. També és accessible des del web de l’IEC, a la següent adreça d’Internet.

Publicitat

El Nomenclàtor toponímic de la Catalunya del Nord abasta les comarques nord-catalanes dels Aspres, l’Alta Cerdanya, el Capcir, el Conflent, el Rosselló i el Vallespir, més els de la Fenolleda —al nord de Prada de Conflent—, en occità. Per a cada topònim es dóna la forma correcta en català (o en occità quan pertoca), la transcripció fonètica dels topònims catalans, a fi de donar a conèixer les formes genuïnes i evitar així les pronúncies afrancesades, i la forma gràfica usual en la cartografia francesa, d’acord amb les recomanacions de les Nacions Unides per als noms geogràfics, ja que, com s’explica en la introducció, ‘l’Estat francès, malgrat la seva antiguitat administrativa i centralitzadora, no té un nomenclàtor toponímic oficial’.

L’obra s’ha realitzat a l’Oficina d’Onomàstica de la Secció Filològica de l’IEC, en col•laboració amb l’Institut Francocatalà Transfronterer de la Universitat de Perpinyà, i basada, fonamentalment, en la informació de Pere Verdaguer, en nom del president de la Secció Filològica de l’IEC, i hi seran presents Joan Peytaví i Josep Moran, director de l’Oficina d’Onomàstica de l’IEC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut