Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Es crearà un moviment internacional de solidaritat amb el poble saharaui com l’antiapartheid sudafricà

Es promourà des dels països nòrdics, però segur que les entitats catalanes s’hi adheriran ben aviat. I és que el Comitè Noruec de Suport al Poble Saharaui té la intenció de crear un moviment internacional de solidaritat amb el poble saharaui semblant al moviment antiapartheid, que va permetre posar fi al règim racista i establir una societat multiètnica a Sud-àfrica. Ho ha declarat el president del Comitè, Ronny Hansen.

Redacció 30/05/2007

“La repressió amb la qual les autoritats marroquines han reaccionat davant la intifada dels estudiants saharauis a les universitats marroquines ha desmentit les afirmacions del Marroc sobre el seu respecte als drets humans”, ha declarat Hansen.

Segons Hansen, molts noruecs “estan preocupats per la falta de respecte als drets del poble saharaui”. Per aquesta raó, ha assegurat, el Comitè té entre les seves intencions crear un ampli moviment de solidaritat amb el poble saharaui similar al moviment internacional antiapartheid de Sud-àfrica.

El Comitè noruec, constituït el 1993 i un dels més actius d’Europa i del món a favor de la causa saharaui, reuneix tant individus i organitzacions com  “partits polítics de totes les tendències”, segons el seu president.

Recordeu que el Front Polisario lluita des de fa més de 30 anys per aconseguir un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental, que posi fi a l’ocupació que les autoritats marroquines mantenen a la zona.

En la recent entrevista que directe!cat va mantenir amb Emboirik Ahmed, cònsul del Front Polisario a Catalunya, aquest va declarar que “L’Estat espanyol és el primer responsable, juntament amb el Marroc, de la tragèdia viscuda pel poble saharaui”.