Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023
Edició 1895

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de octubre del 2023

S’estrena l’obra teatral sobre l’Èric i l’Exèrcit del Fènix

|

- Publicitat -

Diuen que la realitat supera la ficció, i el cas de l’Èric Bertran supera la imaginació de qualsevol novel·lista.

Publicitat

Segur que recordareu el cas del jove de Lloret de Mar que va ser acusat de tenir vincles amb el terrorisme. Un dia de setembre del 2004, amb només 14 anys, el jove Èric va decidir enviar correus electrònics a algunes cadenes de supermercats firmats amb el nom de “l’Exèrcit del Fènix’, on demanava que etiquetessin els seus productes en català. La resposta que va rebre va ser una trentena d’agents de la brigada antiterrorista de la Guàrdia Civil, que van entrar una nit del mateix mes de setembre a casa seva, acusant-lo d’un delicte de terrorisme.

L’obra no només se centra en aquest fet, sinó que també recull les conseqüències que va tenir en la vida de l’Èric aquesta situació, l’assetjament psicològic que va patir per part d’alumnes i professors del seu institut o les amenaces de mort que va rebre per part d’un grup feixista.

El paper d’Èric Bertran l’interpreta el jove olotí Marcel Borràs, mentre que Rosa Andreu i Manel Barceló protagonitzen el paper dels pares de Bertran. L’obra teatral es representarà a partir del pròxim 20 d’abril al Teatre Borràs de Barcelona. L’autor de l’adaptació és el periodista i escriptor Víctor Alexandre basant-se en el llibre del mateix Èric Bertran Èric i l’exèrcit del Fènix, tot un bestseller el Sant Jordi any passat, i està dirigida per l’olotí Pere Planella, que és professor de l’Institut del Teatre de Barcelona.

Alexandre ha explicat que el text reflecteix fets reals que semblen del tot inversemblants i ha apuntat que, des d’un punt de vista informatiu, és interessant perquè tot plegat ha passat “només” fa dos anys. A més, ha definit Èric Bertran com a un “personatge clàssic de Hitchock”, la persona que és “injustament” acusada d’un delicte que no ha comès i es veu “obligat” a demostrar la seva innocència, ha ironitzat l’autor.

Després de l’estrena al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès i de fer-ne una representació al Centre Moral d’Arenys de Munt, l’Èric i l’Exèrcit del Fènix arriba al Teatre Borràs, on es podrà veure a partir del proper 20 d’abril.

Els vídeos

A continuació podreu veure el vídeo making of que explica la preparació de l’espectacle, una exclusiva de directe!cat.

També us enllacem el documental que explica la història de l’Èric, realitzat a final del 2005 per Xevi Mató i narrat per Víctor Alexandre (escriptor), Joan Puig (diputat), Emili Colmenero (advocat), Àdam Bertran (part afectada) i el mateix Èric Bertran (l’acusat).

Sopar literari

A més la Penya Joan Santamaria, agrupació per al foment de la cultura catalana, organitza el dimarts 24 d’abril el sopar de Sant Jordi i el Llibre, que enguany comptarà amb la presència de l’Èric i en Víctor Alexandre com a convidats especials. A la vetllada, que serà a l’Hotel Ducs de Bergara, els dos protagonistes plantejaran una nova manera de celebrar el Sant Jordi. Els interessats a participar-hi haurien de confirmar la seva assistència a la secretaria de la Penya Joan Santamaria ( Mallorca, 419 – 08013 Barcelona o per correu electrònic a penyasantamaria@hotmail.com). El preu del sopar és de 13€ i de 12€ pels socis acreditats.

Publicitat

Més notícies

Opinió

Editorial