Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

ERC veu “satisfactori” l’acord sobre les inversions, però vol “blindar-ho normativament” per garantir que es compleixi

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha qualificat aquest dimarts de ‘satisfactori’ l’acord a que han arribat la Generalitat i el govern espanyol sobre les inversions de l’estat a Catalunya durant els propers set anys, però ha reclamat que es ‘blindi normativament’ amb una disposició addicional al pressupost perquè hi ha d’haver ‘garanties’ que es compleixi ‘de cara al futur’. En aquest sentit, Ridao ha alertat que calen ‘garanties’ perquè l’acord també es compleixi en cas que governi el PP. Tot i donar suport a l’acord, ERC ha remarcat que això no suposa un vot favorable als pressupostos pel 2008 i Ridao no ha descartat cap opció.

Redacció
Redacció 19/09/2007

Ridao considera que, de moment, ‘la partitura és bona’, però que ara falta veure ‘com sona la música’. Un fet que ERC podrà comprovar divendres, quan es conegui amb detall les inversions i les transferències de capital que ha previst el govern espanyol. En tot cas, els republicans veuen l’acord com una ‘victòria’, especialment ‘sent ostatges d’un marc legal vigent com és l’Estatut’.

El dirigent republicà s’ha mostrat convençut que CiU ‘difícilment hauria aconseguit mai aquest acord’, i tampoc el PSC ‘en solitari si no hagués estat empès per ERC’. Per això, ha destacat la ‘contribució decisiva’ dels republicans en aquest acord.

A partir d’ara, Ridao creu que cal ‘vetllar’ perquè es compleixi i per ‘blindar normativament’ aquest acord i ‘tingui alguna traducció i algun resultat en temes sensibles’, com ara la possibilitat d’aprofitar aquests recursos per executar noves infraestructures o bé alliberar peatges.

Un blindatge que Ridao creu que ha de passar per una disposició addicional al pressupost que doni ‘garanties de cara al futur’. El portaveu republicà ha remarcat que ‘ningú no ignora que l’acord és de govern a govern, un acord polític’ que ‘arriba en un context plenament electoral, amb un clima d’opinió a Catalunya de gran inquietud, de gran malestar’. Per això, ha reclamat ‘un acord de caràcter plurianual que vinculi i obligui els successius governs de l’estat’. Ridao vol aquesta garantia davant la possibilitat, segons ha remarcat, que el PP torni a governar i es vegi obligat a complir l’acord.

D’altra banda, Ridao ha alertat que l’acord sobre la disposició addicional tercera, i la conformitat d’ERC, ‘no prejutja un vot favorable d’ERC al pressupost’, ja que caldrà veure altres partides, com les de matèries socials. Els republicans no descarten cap possibilitat de cara al seu vot en els comptes pel 2008, des del vot favorable fins a la presentació de l’esmena a la totalitat.

A més, Ridao ha constatat que aquest ‘acord raonable’ és el resultat d’una ‘conjuntura política molt determinada en el context electoral’. ‘Es nota que Zapatero està en campanya’, ha assegurat, i que ‘es vol reconciliar mínimament amb Catalunya després d’estar entrebancant-se constantment amb Catalunya durant aquesta legislatura’.