Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

ERC presenta un veto al Senat contra la Llei de memòria històrica

Els quatre representants d’ERC del grup de l’Entesa Catalana de Progrés al Senat (format pel PSC, ERC i ICV), Lluís Aragonès, Miquel Bofill, Carles Bonet, i Josep Maria Esquerda, han presentat aquest dilluns una proposta de veto a la Llei de la memòria històrica, que es troba en tràmit a la Cambra Alta després d’obtenir el vist-i-plau del Congrés amb els vots de totes les formacions excepte PP i ERC. Els republicans mantenen que la llei no tanca definitivament les ferides causades per la repressió franquista perquè no incorpora l’anul·lació dels judicis sumaríssims ni les sentències de mort, i substitueix la nul·litat per una reparació ‘simbòlica’ i ‘sense cap garantia jurídica’.

Redacció
Redacció 27/11/2007

L’escrit dels senadors republicans apunta que la llei no tanca definitivament les ferides de la guerra i la dictadura franquistes perquè ‘superar definitivament el franquisme’ vol dir reconèixer la conculcació dels drets humans i crims contra la humanitat comesos per la dictadura franquista i donar resposta a les demandes dels ciutadans que van patir la repressió, cosa que la llei no fa.

El projecte de Llei, recorden, ‘no anul·la les sentències dels consells de guerra i dels tribunals especialitzats en la persecució i la repressió, i molt singularment no anul·la les sentències de mort dictades per aquests consells de guerra com la de Lluís Companys, sinó que intenta substituir la nul·litat per una declaració d’il·legitimitat que ‘no té valor jurídic’ i que tan sols dóna dret a obtenir una Declaració de reparació i reconeixement personal expedida pel Ministeri de Justícia.

Segons ERC, aquestes ‘reparacions’ són ‘purament simbòliques’ i tampoc serveixen per obtenir cap restitució patrimonial, reparació o indemnització econòmica o professional. Segurament –apunten- ‘el projecte de Llei no recull cap demanda històrica perquè, tot i que condemna formalment el franquisme, no assumeix la il·legalitat de la sublevació militar de 1936 contra la República ni el caràcter criminal de les actuacions repressives de la dictadura i els seus tribunals’.

El veto, segons ERC, té com a objectiu reclamar una nova llei que reculli el ple reconeixement per a les víctimes i que no cedeixi al ‘xantatge’ que la dreta ha exercit en el transcurs de la tramitació al Congrés.