Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

ERC manté l’esmena a la totalitat dels pressupostos espanyols per la “manca de garanties” de l’acord Solbes-Castells

El portaveu econòmic d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Puig, ha defensat aquest dimecres l’esmena a la totalitat que la seva formació manté contra el projecte de pressupostos del govern espanyol per al 2008 perquè, segons els republicans, els comptes de l’estat no garanteixen el compliment de les inversions a Catalunya i, d’altra banda, l’executiu espanyol continua sense publicar les balances fiscals. Puig ha retret a l’executiu l’incompliment ‘per manca de voluntat política’ dels mandats parlamentaris sobre la publicació de les balances fiscals, que segons el càlcul de les caixes d’estalvi espanyoles reflecteixen una diferència de 19.000 milions entre el que aporta Catalunya a l’estat, i el que rep, un 10,5% del PIB.

Redacció 25/10/2007

A més, ERC assegura que els pressupostos no son fidels a l’acord Solbes-Castells sobre inversió en infraestructures, perquè –afirmen- la inversió real als PGE 2008 és del 14,9%, lluny del 18,72% que estipula l’Estatut, i el ‘calaix’ de 700 milions inclosos a última hora s’ha d’assignar a inversions ‘que encara no estan pressupostades’ i per tant, són ‘irreals’.

Segons ERC, també falten ‘garanties’ que el dèficit de l’any passat amb l’Estatut es retorni a la Generalitat, i el text tampoc inclou una clàusula de garantia d’execució pressupostària perquè les partides que no s’acabin fent realitat, siguin traspassades a la Generalitat.

Els republicans també assenyalen que els PGE 2008 no inclouen cap partida per a millorar el finançament de les CCAA un cop es negociï la nova LOFCA, i per tant se’n desprèn que l’executiu espanyol no té previst aplicar-la al 2008.

ERC reclama, a més, la creació d’un fons de compensació per les pèrdues patides pels ciutadans a causa del caos ferroviari a Catalunya, i millores en els fons d’atenció a la immigració.