Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

ERC, ICV i PPC critiquen CiU per no convèncer al seus socis de Galeuscat en la votació contra Álvarez

ERC, ICV-EUiA i PPC han criticat aquest dimecres CiU perquè no va convèncer els seus socis al Congrés dels Diputats, BNG i PNB, que demanessin la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. De fet, la votació d’aquest dimarts a la cambra baixa sobre la dimissió d’Álvarez, que no va prosperar, ha centrat els comentaris dels representants dels partits polítics als passadissos del Parlament. Mentre Esquerra ha titllat Galeuscat ‘d’un grup per fer mariscades i arrosades’, CiU ha contestat a republicans i a ecosocialistes que el que han de fer és preocupar-se pel que vota el PSC, el seu soci de Govern.

Redacció
Redacció 29/11/2007

El diputat de CiU i responsable de Galeuscat, Felip Puig, ha admès que des de la federació nacionalista ‘els hagués agradat que els nostres socis a Galeuscat ens donessin suport en la votació per a la reprovació de la ministra de Foment’ però ha recordat que els partits que conformen Galeuscat tenen com a missió ‘defensar els interessos del seu país. El PNB i el BNG van obtenir ahir més recursos pels ciutadans dels seus països. Què ha obtingut el PSC? Quin ha estat el motiu del PSC per votar en contra?’. Per Puig, amb el debat sobre Galeuscat, ‘ERC i ICV intenten tapar la seva incongruència i la vergonya pel que estan fent els diputats socialistes a Madrid. Per què es preocupen pels socis de CiU i no es preocupen pel que voten els seus socis?’.

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha lamentat que el BNG i el PNB ‘votessin en contra del que va demanar el Parlament’ i ‘demostra’, ha afegit, que ‘això de Galeuscat és un grup per fer mariscades i arrosades i CiU no ha aconseguit que fos una societat d’auxilis mutus entre bascos, catalans i gallecs’. Ridao ha ressaltat que ‘s’haurien de replantejar quin sentit té això’. Així mateix, ha criticat que el PSC i el PSOE hagin donat suport a una ministra ‘impresentable’ que no s’ho mereix.

El portaveu d’ICV, Jaume Bosch, també ha criticat PNB i BNG, ‘els socis de CiU’, per votar en contra de la dimissió d’Álvarez. Segons Bosch, ‘s’ha demostrat que la solidaritat de PNB i BNG acaba en allò que els interessa a ells i CiU hauria de donar explicacions perquè els seus aliats han votat en contra d’allò que va decidir el de Catalunya’.

Per la seva part, la portaveu del PPC al Parlament, Carina Mejías, ha criticat a PNB i BNG pel seu sentit en la votació de les Cambra Baixa i ha preguntat a CiU quines gestions ha fet ‘per aconseguir que els seus socis de Galeuscat poguessin haver obtingut el suport del PNB’. Mejías ha anunciat que PP defensarà una moció, presentada pel líder del PPC, Daniel Sirera, que es votarà en el proper plenari abans de que acabi l’any ‘per reprovar la gestió de la ministra’ on espera aconseguir el suport de la majoria.

Per contra, el portaveu parlamentari del PSC, Joan Ferran, qui ha declarat que en el ple del Congrés del dimarts ‘es vas deixar de forma clara com determinats partits polítics van voler treure’n profit i es va demostrar com el PNB va per feina i busca el benefici del seu país més enllà posicionaments estètics que no porten enlloc’. Ferran ha destacat que la votació ‘és una mostra de la inutilitat de fer un determinat tipus de política’.

El dirigent dels socialistes catalans ha fet èmfasi en la posició del PSC, qui va votar el mateix que el PSOE després de que els seus socis li demanessin en varies ocasions que canvies el vot. De fet, ha tornat a recordar allò que ja va dir el president Montilla en quan a la unitat dels socis de Govern.