Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

ERC evita votar una moció de CiU sobre el Prat i acorda amb els socis que la part catalana tingui “la majoria determinant”

ERC ha decidit finalment preservar la cohesió de vot dels grups que donen suport al Govern i ha evitat donar suport a una moció de CiU, que ha estat rebutjada, que demanava que les institucions catalanes tinguessin una posició ‘majoritària i determinant’ en un futur consorci de gestió de l’aeroport del Prat. Els republicans han acordat amb els socis de Govern una proposta de resolució que demana al Govern negociar que la part catalana tingui ‘la majoria determinant’. CiU ja ha avançat que hi donarà suport, perquè creu que és ‘literalment la mateixa’. La moció presentada per CiU havia provocat certa incomoditat al grup parlamentari d’ERC, sobretot quan s’havia de votar un dia després que el seu portaveu, Joan Ridao, apostés perquè la part catalana tingués la ‘majoria de control’ durant la sessió de control al president de la Generalitat.

Redacció
Redacció 05/10/2007

ERC ha decidit finalment primar la cohesió del Govern i no donar suport a una moció presentada pel grup parlamentari de CiU sobre el model aeroportuari. Aquesta moció, de fet, ha provocat fins i tot una reunió a primera hora del matí al Palau de la Generalitat, segons han explicat algunes fonts, entre el president de la Generalitat, José Montilla, i dirigents d’ERC com Josep-Lluís Carod-Rovira, Joan Puigcercós i Joan Ridao, per tal de trobar una sortida que portés a una posició conjunta dels grups del Govern i que la unitat de vot no es trenqués en aquesta votació.

La federació nacionalista ha presentat una moció al Ple d’aquest dijous sobre el model aeroportuari que incloïa un punt en el qual es demanava la creació d’un consorci per a la gestió de l’aeroport de Barcelona en què hi hagi ‘una posició majoritària i determinant de les institucions catalanes’, que inclou Generalitat, ens locals i agents econòmics i socials, ‘amb capacitat per dissenyar i implementar la direcció de les instal·lacions, la gestió i adjudicació dels slots, la política d’inversions, la política comercial, l’explotació de les instal·lacions, la gestió de l’endeutament, l’establiment d’aliances estratègiques amb altres operadors i la determinació de les taxes aeroportuàries’.

Aquest text ha estat rebutjat per tots els grups de la cambra, a excepció de CiU. Durant el debat parlamentari de la moció, el diputat republicà Pere Vigo ha anunciat la presentació d’una proposta de resolució conjunta entre els tres grups que donen suport al govern amb la voluntat que sigui consensuada.

Aquesta proposta de resolució insta el Govern a ‘negociar que la gestió de l’aeroport de Barcelona correspongui a un consorci participat per la Generalitat, les administracions locals concernides, el sector privat i l’administració general de l’estat en el què la part catalana haurà de tenir en l’òrgan rector la majoria determinant’ per adoptar ‘decisions estratègiques’. El text també detalla aquestes decisicions: ‘en matèria pressupostària (pressupostos anuals d’explotació i política d’inversions), en gestió aeroportuària (gestió dels slots i establiment i modificació de tarifes), en serveis aeroportuaris (definició dels règims de concessió i prestació de serveis), en gestió del domini públic, infraestructures, planificació i programació (plans estratègics i plans directors)’.

ERC creu que ‘supera a la de CiU’

Vigo ha demanat a CiU que ‘sumin al consens’ perquè estan ‘parlant del mateix, d’un canvi de model, de passar d’un model centralista’ a ‘un sistema aeroportuari català amb una política nacional al darrera’. Després de la votació de la moció, el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha qualificat aquesta proposta de resolució de ‘pas endavant històric’ i ha assegurat ‘supera a la de CiU’. A més, ha remarcat que té el mateix valor una proposta de resolució que una moció, i que no descarten de demanar que sigui vista en un Ple.

Ridao creu que l’acord ‘tanca un debat que fins ara havia motivat diferències de criteri’. A més, ha remarcat que majoria ‘no vol dir majoria absoluta, el 51%’, sinó ‘tenir més membres a la part catalana que a la part espanyola’. El portaveu republicà ha dit que ‘ningú ha plantejat la majoria absoluta’, perquè ‘s’ha considerat sempre tècnicament suficient tenir majoria i que aquesta pugui bloquejar, que no es pugui prendre cap decisió si aquesta majoria no hi està d’acord’.

CiU hi donarà suport

CiU ha avançat que donaran suport a la proposta de resolució dels grups del Govern, ja que, segons el portaveu parlamentari, Felip Puig, és ‘literalment la mateixa’. La diferència estarà, segons ha alertat, en la ‘interpretació’ que se’n faci. De fet, Puig creu, a diferència de Ridao, que si la part catalana no té majoria absoluta ‘no en treurem res’. En aquest sentit, ha fet un paral·lelisme amb el grup de CiU al Parlament, que és el més nombrós però no és decisori. A més, ha rebutjat que la part catalana tingui ‘el dret de bloquejar o de veto’, sinó tenir ‘la capacitat decisòria, la majoria determinant, més del 50%’.

En tot cas, Puig creu que, amb aquesta proposta de resolució, el PSC ‘puja en la línia del que ve defensant CiU’ i ha afegit que ERC ha aparegut ‘subordinat a la seva comoditat al Govern’.