Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La pinça PSOE-PP veta l’ús del català al parlament espanyol

PSOE, PSC i PP van impedir ahir l’aprovació d’una moció (pdf) que ERC havia presentat al Congrés dels Diputats perquè s’instés el govern espanyol a permetre l’ús del català als diputats. Joan Tardà, promotor de la moció, diu: ‘D’ençà de l’any 2004 que s’han fet múltiples intents per permetre l’ús del català al Congrés, però finalment s’ha impedit la normalització de l’ús de les llengües oficials diferents a la castellana’.

Redacció
Redacció 18/03/2009

La moció, inicialment, va suscitar un cert acord PSOE-PSC-ERC en la majoria de mesures que es proposaven, com la participació de la Generalitat en el disseny de les polítiques espanyoles quant al reconeixement de la llengua catalana a Europa i en avançar cap al plurilingüisme en l’administració de l’estat, però el grup socialista volia que ERC retirés el punt que demanava poder emprar el català al Congrés en un termini de trenta dies.

Tardà va decidir mantenir intacte el redactat de la moció, motiu pel qual el PSOE i el PSC van decidir acabar-hi votant en contra. ‘Els drets lingüístics són irrenunciables, fet que ha provocat desemmascarar el PSOE. No afluixarem, són ells els qui han decidit solemnement prohibir l’ús del català. Són vostès els qui ens aboquen al conflicte’ va dir Tardà.

L’actitud dels vint-i-cinc diputats del PSC contrasta amb la de la secretària de Política Europea i Internacional del PSC i eurodiputada, Maria Badia, que la setmana passada va presentar una resolució per salvaguardar el model lingüístic de Catalunya, que serà votada en la propera sessió plenària de final de març.