Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els promotors de la ILP apel·len a la consciència dels diputats per prohibir ‘l’espectacle de la mort’

‘Nosaltres hem acabat la feina i els hi transferim la responsabilitat a vostès que poden decidir si Catalunya vol continuar fent espectacle de la mort o prefereixen que la ètica i la compassió i la raó acabin triomfant que és el que demana la majoria del poble català’. Així ho ha dit la representant de la Plataforma Prou, Anna Mulà, en la defensa de la ILP al Parlament per abolir les curses de braus a Catalunya. En aquest context, ha apel·lat a la consciència dels diputats del Parlament i ha recalcat que ‘el Parlament té una oportunitat històrica per demostrar que som una societat sensible i respectuosa amb els valors del segle XXI’.

Redacció
Redacció 28/07/2010

En la seva intervenció al Parlament, Mulà ha dit que ‘el rebuig és creixent i imparable’. En aquest sentit, ha recalcat que ‘el Parlament té una oportunitat històrica per demostrar que som una societat sensible i respectuosa amb els valors del segle XXI’. Mulà ha declarat que ‘ara és el moment d’enviar un missatge de compassió universal i de progrés de la humanitat’. Acte seguit, ha apel·lat a la consciència dels diputats.

Ha destacat que ‘aquest moviment fent ús d’un instrument democràtic i participatiu ha escoltat el crit d’una societat que es replanteja les tradicions’. En aquest context, ha repassat el tràmit de la ILP al Parlament i ha admès que ha estat un procés complex. Mulà ha manifestat que allò que se’n pot extreure del debat és ‘el dret regula l’exercici de les llibertats i per tant la seva restricció i aquesta és legítima quan s’obté un benefici major per la societat que aquell que significa la limitació de la llibertat per una minoria’. ‘L’art és un procés de creació que dóna vida, no la treu’, ha destacat.

Ha criticat que durant les corrides ‘els toros estan sotmesos a una tremenda i progressiva tortura que es dirigeix a l’anulació de la seva capacitat de defensa a causa del col·lapse orgànic i del creixent dolor’. Ha indicat que ‘s’ha de reduir las crueltat tal com es pugui’ i ha recalcat que ‘no es pot dir que hi ha altres formes de crueltat o de maltractament més greu perquè el raonament hauria de ser el contrari’. ‘Si som capaços d’eliminar poc a poc la crueltat podem aspirar a acabar amb la brutalitat al món’. ‘Aquesta activitat genera un dany que resulta inadmissible èticament i jurídica’, ha afegit.

‘Maltracte indigne i evitable’

Mulà ha afirmat que l’activitat no és mereixedora de continuïtat. ‘Els que demanem la desaparició de l’espectacle ho fem motivats pel rebuig que ens provoca la visió d’un mamífer que està patint un maltractament indigne i evitable i es posa en perill la vida de les persones’. ‘Més enllà de l’espectacle, de la litúrgia, de la tradició, de la plasticitat o de la cultura al damunt de l’arena de la plaça es mata a un ésser viu amb un sistema nerviós propi de tots els mamífers superiors com és l’ésser humà’, ha afirmat.

En aquest sentit, ha destacat que ‘els actes infringits al toro a la plaça són considerat delicte de conformitat amb el codi penal si s’exerceixen sobre un gos, un gat o qualsevol animal domèstic o protegit’. ‘No s’ha d’oblidar que el conjunt d’accions que configuren el mètode de sacrifici ritual del toro seria considerat il·legal per la UE i estaria prohibit en tots els escorxadors de la UE per ser considerat un mètode cruel’, ha apuntat.