Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els partits polítics signants del Pacte Nacional per a l’Habitatge retreuen les absències de PP i CiU

Els partits que han signat aquest dilluns al migdia a Barcelona el Pacte Nacional per a l’Habitatge, PSC, ERC, ICV i C’s, han retret que CiU i PP hagin rebutjat rubricar l’acord en una actitud ‘mancada d’un sentit de país’, segons considera el portaveu dels socialistes, Miquel Iceta. El portaveu d’ERC al Parlament, Joan Ridao, ha afirmat que ‘no hi ha cap excusa per part de ningú per no signar un pacte excel·lent, a menys que algú vulgui fer política’. D’altra banda, des d’Iniciativa per Catalunya Verds, la diputada Dolors Clavell, ha lamentat que Convergència i Unió i el Partit Popular hagin vinculat el pacte amb la futura llei de l’habitatge i ha advertit ‘la gent que s’ha autoexclòs del pacte els serà difícil explicar’ a la ciutadania la seva decisió. Albert Rivera, líder de Ciutadans -únic partit a la oposició que ha firmat el Pacte Nacional per a l’Habitatge- ha apuntat que volen fer una ‘oposició constructiva’ i que el seu gest és un ‘sí crític’ al document acordat.

Redacció
Redacció 09/10/2007

Rivera s’ha sumat a la reflexió de Dolors Clavell que la llei per a l’habitatge i el pacte que s’ha signat aquest dilluns són dos conceptes que s’han de separar ‘no es pot fer partidisme’ ha dit el líder de C’s sobre aquest tema, en referència als dos altres partits que estan a la oposició. Si bé ha dit que el pacte ‘és una passa endavant’ en el problema de la vivenda, ha mostrat els seus recels cap al polèmic article 42, que proposa forçar a què es posin al mercat del lloguer aquells pisos desocupats. Ha apuntat que no es pot ‘criminalitzar’ els ciutadans per un fet ‘l’administració no ha fet els últims 20 anys’. Per això, ha anunciat que votaran, quan arribi el moment, contra la llei si s’accepta aquest punt, el de l’expropiació, que ja havia generat les queixes del Partit Popular i Convergència i Unió.

Sobre la negativa de CiU i PP de signar el pacte, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ‘confiem que en el futur esmenin aquest error i s’incorporin’ a l’acord. Per la seva part, Joan Ridao ha apuntat en nom d’ERC ‘no entenem que cap força política es quedi al marge d’una decisió que és molt important per el futur del país’. Ha destacat, a més, que el pacte engloba ‘tots els agents implicats’ en el sector immobiliari i també els agents socials. Sobre la possible expropiació de pisos buits, ha matisat que només s’aplicarà com a ‘mesura excepcional’ en casos on ja s’hagin esgotat les altres vies.

Des d’Iniciativa per Catalunya-Verds, la presidenta de la comissió de Medi Ambient i Habitatge, Dolors Clavell, ha remarcat que ‘és un pacte amb la nostra societat civil’ on s’ha inclòs el punt de vista de ‘la gent que està treballant en el dia a dia des d’una mirada diferent a la dels cercles d’influència del poder’. Ha reconegut que l’habitatge és un ‘tema sagnant’ però ha recalcat ‘sí que podem explicar que estem treballant fortament’. Pel que fa a les absències de CiU i PP, ha assenyalat que ‘la gent que s’ha autoexclòs del pacte els serà difícil explicar’ els motius pels quals es desmarquen ‘si el pacte està bé, està bé i s’ha de subscriure’ ha conclòs.