Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Els Països Catalans no tindran més festes declarades Patrimoni Oral per la Unesco

Als Països Catalans tenim l’honor d’afirmar que dues importants festes populars són patrimoni de la Humanitat declarades per la Unesco. Des de fa ben poc, la Patum de Berga va rebre aquest reconeixement internacional. L’altre població amb aquesta distinció és Elx amb les festes del Misteri d’Elx. Però l’organització internacional ja no acceptarà més candidatures per ser proclamades Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Amb l’entrada en vigor de la Convenció de la Unesco 2003 per a la conservació del patrimoni cultural immaterial, el programa ha arribat a la seva fi.

Redacció
Redacció 27/09/2007

Així ho informa un comunicat del mateix organisme a l’Ajuntament de Berga. La Unesco ja no acceptarà més candidatures per ser proclamades Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Amb l’entrada en vigor de la Convenció de la Unesco 2003 per a la conservació del patrimoni cultural immaterial, el programa ha arribat a la seva fi. Això vol dir que les candidatures del 2005 (com és el cas de la Patum) són les últimes que han tingut el reconeixement.

La Unesco diu que ja no s’han de remetre més candidatures, perquè el programa “ja ha complert els seus objectius”. D’ara en endavant, la Unesco es manté com organisme protector del patrimoni, i elaborà un catàleg amb futures festes o esdeveniments a protegir. La Unesco ha proclamat 90 Obres Mestres a tot el món des del 2001.

Novetats a la Patum

Per tal que els catalans puguin conèixer el patrimoni patumaire el patronat de la Patum ha anunciat que a partir del proper 25 de novembre es podrà visitar la Casa de la Patum de Berga. Així, coincidint amb el segon aniversari de la proclamació com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco es podran visitar on guarda la ciutat els elements complets de les comparses de la festa.