Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Els Mossos atenen cada dia 21 dones maltractades pels companys sentimentals

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior ha qualificat la violència contra les dones com “un dels problemes més sagnants de la societat” i una de les principals preocupacions que han d’abordar les polítiques de seguretat pública. Saura ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Programa contra la Violència Masclista, que ha posat en marxa Interior.

Publicitat

Entre les principals novetats d’aquest document, el conseller ha explicat que aquesta denominació inclou, no només els casos de violència de gènere en la parella sinó altres tipus de maltractes que pateixen les dones com ara les agressions sexuals, les ablacions, la violència econòmica o els assetjaments, i ha insistit en què fins ara els agents havien respost ‘de forma excel·lent’. De les 46 comissaries actuals dels Mossos unes 40 tenen Grups d’Atenció a la Víctima, on hi treballen uns 131 agents, encara que Saura ha anunciat que, a mig termini, totes les comissaries disposin de policies especialitzats.

L’Escola de Policia de Catalunya (EPC) inclourà a partir del pròxim curs una formació específica sobre atenció a dones víctimes de violències, que també anirà destinada a les policies locals. El conseller també ha ressaltat que en el nou programa s’hi inclou un ‘canvi de concepte des del punt de vista del llenguatge’ i l’elaboració d’un protocol d’actuació únic i homogeni a tot el territori amb la finalitat de ‘millorar, reforçar i aprofundir la eficàcia i la prevenció’. En aquest sentit, Saura ha explicat que no només s’actuarà en dones maltractades per la parella, sinó també en agressions en àmbits familiars, laborals o social.

Entre els objectius del Programa està eradicar la violència masclista a Catalunya, a més de millorar aquest sistema de resposta i intervenció dels serveis de seguretat. A més, es vol fer un abordatge integral del problema, promovent una cultura de seguretat pública que ‘contingui la preservació dels drets bàsics de les dones com a drets que garanteixen una vida lliure de violència masclista’.

El programa crearà un protocol únic i estandaritzat per a l’atenció a les dones que pateixen violència masclista a tot el territori, a més de posar a totes les comissaries Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) amb personal especialitzat en l’atenció integral, formar en aquest àmbit a tots agents que presten servei a les Oficines d’Atenció a la Ciutadania (OAC) i ampliar progressivament el treball dels GAV i les seves funcions. També es farà un protocol intern per a l’atenció de dones nouvingudes, i un altre per a dones amb qualsevol tipus de discapacitats que pateixen violències.

Saura també ha anunciat la posada en marxa una campanya de prevenció de les violències masclistes adreçada a població jove des del marc de la seguretat pública, a més dels col·lectius immigrants, i elaborar un sistema d’indicadors per fer visible el fenomen de la violència des del marc de la seguretat incloent aquests nous indicadors de gènere en l’Enquesta de Seguretat i realitzant un estudi de victimització específic per avaluar les dimensions del fenomen de la violència a Catalunya.

El conseller també ha anunciat la voluntat d’estendre actuacions que es fan actualment en algunes regions, i que estan donant bons resultats, com les intervencions comunitàries que fan els Mossos a Girona en matèria de prevenció de mutilacions genitals femenines o matrimonis forçats. En aquest sentit, i dins de la problemàtica, durant l’any 2006, Girona va tractar 31 famílies que van afectar un total de 59 nenes. En quant al 2007, de moment s’han treballat un total de 10 famílies que afecten un total de 15 nenes.

En aquesta presentació, el conseller també ha donat diferents dades referents a violència de gènere al territori on estan desplegats els Mossos d’Esquadra. L’any passat van haver-hi un total de 7 dones mortes per violència de gènere (per la parella), 5 de les quals no havien fet cap denúncia, mentre que del gener a març d’aquest any s’han produït tres assassinats de dones a mans de les seves parelles o exparelles i en cap dels tres casos constaven denúncies.

L’any passat es van denunciar uns 11.010 casos al territori on estan desplegats els Mossos, el que significa unes 7.696 dones ateses, d’elles menors 281, i uns 4.680 detinguts. En els tres primers mesos del 2007, s’han atès unes 3.600 dones. El 2006 es van atendre 7.027 ordres de protecció, mentre que de gener a març d’enguany es porten unes 1.800, una xifra que segons el conseller demostra que el problema va en augment, i que són dades ‘esfereïdores’.

Sobre agressions sexuals l’any passat es van rebre 577 denúncies, tot i que aquestes dades no inclouen les diligencies sobre abusos sexuals, assetjament sexual, delictes relatius a la prostitució, agressions sexuals dins de l’àmbit familiar i violència de gènere (parella). De l’estudi de les víctimes, s’extreu que la major afectació es dóna entre els 11 i els 20 anys, les víctimes són majoritàriament de nacionalitat espanyola (amb un total de 303 víctimes). L’agressor potencial és un home, d’entre 21 i 40 anys i de nacionalitat espanyola.

En relació a les dades sobre tràfic de dones i prostitució forçada els Mossos indiquen que la majoria de dones estrangeres de països menys desenvolupats són víctimes d’engany i d’explotació per part de màfies internacionals, i que les dones immigrants que provenen de l’est d’Europa i d’Amèrica Llatina són el grup més gran, seguides per les dones procedents de l’Àfrica Subsahariana, la mitjana d’edat és de 22-30 anys.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió