Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Els internautes catalans podran entrevistar els candidats a la Generalitat via Twitter

Aquest setembre els internautes catalans podran entrevistar els candidats a la presidència de la Generalitat a través de la plataforma Twitter. Ho ha anunciat aquest dijous l’associació Stic.cat, promotora dels Premis Blocs. Durant una hora i de manera simultània, tots els presidenciables interactuaran amb els ciutadans a través de preguntes i respostes de 140 caràcters. No es tracta d’un debat entre candidats perquè no parlaran entre ells. Segons la presidenta de l’associació, Trina Milán, les entrevistes via Twitter són una aposta per acostar els aspirants a les persones de manera ‘molt directa’. Segons Stic.cat, la d’aquest setembre serà experiència pionera a nivell mundial.

Redacció
Redacció 29/07/2010

Tots els candidats seran citats el mateix dia i la mateixa hora per participar en la primera ‘twittervista’. No caldrà que es reuneixin tots en un mateix espai. La xarxa no ho requereix. Per tant, podran connectar-se a la xarxa per participar a l’entrevista des de les seus dels seus partits. L’objectiu serà respondre de manera simultània les preguntes de 140 caràcters –el màxim permès en una entrada de Twitter- que els formulin els ciutadans.

Els presidenciables no interactuaran entre ells, estaran completament entregats als ciutadans. No obstant això, els diàlegs es faran de manera concurrent perquè d’aquesta manera serà ‘just i equitatiu’, segons ha considerat Milán.

Milán ha afirmat que l’entrevista no estarà moderada ‘perquè Twitter no necessita això, la mateixa xarxa és la que fa que entri la pregunta adequada a la persona corresponent’. En aquest sentit, ‘qualsevol persona podrà estar veient la resposta de qualsevol candidat, podrà entrar la pregunta a qualsevol candidat o podrà entrar una pregunta generalista’ adreçada a tots ells.

Naturalment, és bastant probable que els aspirants a la presidència de la Generalitat no puguin contestar totes les preguntes. En aquest sentit, Milán ha dit que seran els candidats i els seus equips aquells qui decideixin quines responen i quines no.

El valor afegit: la interacció directa

‘Com tens tu la possibilitat de dir-li al candidat primer de la llista a la presidència de la Generalitat, persona individual i des de casa teva, fer-li una pregunta i que aquesta sigui susceptible a ser contestada?’, s’ha preguntat Milán. La presidenta de l’associació impulsora dels Premis Blocs Catalunya ha afirmat que aquest és el ‘valor afegit’ de fer una entrevista via Twitter i davant de suports tradicionals com, per exemple, la ràdio o la televisió.

Ha precisat que, en el cas de la televisió, en alguns casos els ciutadans poden adreçar-se als entrevistats mitjançant missatges SMS. Però en aquest sentit ha remarcat que aquestes preguntes sí que estan moderades.

Cinc blocs temàtics

Stic.cat i els partits polítics –entusiasmats amb la iniciativa, segons l’associació- han pactat cinc grans blocs temàtics en torn els quals els usuaris podran fer preguntes: polítiques socials, democràcia i participació, economia i crisi, identitat i nació i temes generals.

Experiència pionera

Trina Milán ha afirmat que l’associació no coneix cap iniciativa ‘específica’ com aquesta. De fet, ho han preguntat a Twitter i no els consta que n’hi hagi cap que s’hi assembli. La presidenta de Stic.cat ha dit que sí que coneixen alguna experiència d’entrevista de caràcter individual, com la que es va fer a Sandro Rosell durant la campanya electoral del F. C. Barcelona, però cap de col·lectiva com la que plantegen per aquest setembre.