Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Els governs basc, català i gallec signen un acord lingüístic per promoure el plurilingüisme a Espanya

Els responsables en matèria lingüística dels governs basc, català i gallec, Patxi Baztarrika, Miquel Pueyo i Marisol López, respectivament, van reunir-se amb representants del Ministeri d’Administracions Públiques per presentar-los el Protocol de Col·laboració “estable i permanent” en matèria de política lingüística, subscrit fa poc a Bilbao, un acord amb el qual pretenen instar el govern a “assumir” la pràctica del plurilingüisme a Espanya i a impulsar l’ús normalitzat de les diferents llengües cooficials.

Redacció 10/05/2007

L’esmentat conveni també va ser presentat als diputats dels diferents grups parlamentaris al Congrés, en un acte que el portaveu del PNB a la cambra baixa, Josu Erkoreka, present en el mateix, va qualificar d'”innovador, inèdit i sense precedents” en la història de la cambra per la seva “enorme força simbòlica”.

Segons va destacar Erkoreka, l’objectiu que persegueixen els tres governs que han rubricat l’esmentat conveni és recordar als legisladors que les llengües oficials “no poden ser ni marginades ni oblidades”, sinó que s’hi ha de buscar-se “un espai” a fi que puguin ser “conegudes i utilitzades per les institucions i en elles”.

En aquest sentit, són sistemàtiques les demandes de Joan Tardà al Congrés dels Diputats per aconseguir el plurilingüisme a la cambra, emprant el català en les seves intervencions davant les interrupcions del president de la cambra, Manuel Marín. Els del diputat d’Esquerra han estat actes de militància i pedagogia que esperem que acabin tenint resultats ben aviat.